Az elmúlt napokban 12 újabb olyan kórház neve jelent meg Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján, ahol különböző okokból, de hosszabb-rövidebb időre leáll egy-egy ellátás, vagyis bizonyos betegeket nem tudnak fogadni. Ez ebben a hónapan már a második ilyen bejelentési hullám, mivel január 8-tól már 20 kórházban leálltak egyes ellátási formák. Budapesten, csak a János kórházban 5 osztály működik csökkentett üzemmódban.

12 újabb korlátozás

Az NNK honlapján található listán január 24-26. között 15 újabb kórház neve jelent meg, de ebből valójában csak 12 új, mivel egyiknél éppen visszavonták a korábbi intézkedést, és másik kettőnél sem új az ellátás átmeneti leállása, ezeknél a “helyettesítő” intézményt módosították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a lista

 • Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház
 • Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet
 • Gyöngyösi Bugát Pál Kórház
 • Kistarcsai Flór Ferenc Kórház
 • Selye János Kórház
 • Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház
 • Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház
 • Szaploncay Manó Kórház
 • Békés Vármegyei Kórház
 • Kaposi Mór Oktatókórház
 • Budapesti Bajcsy Zs. Kórház és Rendelőintézet
 • Budapesti Uzsoki Utcai Kórház

35 ellátási feladat szűnt meg

Az újabb leállási hullámról hírt adó egészségügyi szakember, Kunetz Zsombor a Facebookon azt írta: “januárnak még nincs vége, eddig 35 kijelölő határozat, vagy annak módosítását tette közzé az NNK, ez azt jelenti, hogy legalább ennyi ellátási forma szűnt vagy szűnik meg hosszabb rövidebb ideig”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A szakember részletezte is a friss bejelentéseket

 • A Szent János Kórház februárban sem tudja ellátni egyebek mellett az ittas sérülteket.
 • A Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház nem tud néhány napon bronchoszkópos ügyeletet adni humánerőforrás-hiány miatt, a betegeket Pécsre, illetve Zalaegerszegre kell vinnie a mentőszolgálatnak.
 • A Békés Megyei Központi Kórház év végéig nem tud paradontológia (fogászat) járóbeteg-ellátást nyújtani.
 • A Marcali Kórház ugyanígy foglalkozás-egészségügyi ellátást nem tud biztosítani.
 • A balassagyarmati kórházban a dento-alevoláris sebészet (szájsebészeti ellátásforma), a reumatológiai, a gasztroenterológiai szakrendelés és a fájdalomambulancia is bedobta a törülközőt.
 • A komáromi kórház a gyermek-nőgyógyászati szakrendelést nem tudja biztosítani.
 • A Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban a CT hibásodott meg, ahogyan a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházban is.

Leállás a János kórházban

Amint arról beszámoltunk, 5 osztály is csökkentett kapacitással működik a János kórházban. Ilyen például a kardiológia, a gasztroenterológia, az anyagcsere osztály, a neurológia valamint stroke-ügyelet sincs jelenleg az intézményben.  De van olyan részleg, mint például a traumatológia, amely egyáltalán fogad betegeket. Az intézkedés főleg a 2. kerületi lakosokat érinti, ugyanis őket egyáltalán nem látják el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Margitban is baj van

De a Margit kórházban is felfüggesztették a gasztroenterológiai osztály működését, amely azt jelenti, hogy a vérző betegeket, Buda és vonzáskörzetéből a pesti oldalon található intézményekbe szállítják át.

A szabadságolások miatt van fennakadás

Takács Péter január elején azt mondta, hogy ugyan a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az államtitkár azt mondta: az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Nincs gond

Takács Péter azt mondta, általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket. Szerinte a fővárosban nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Átmeneti a betegek utaztatása

A korábbi, január 8-tól életbe lépett első hullám idején Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára azzal is igyekezett nyugtatni, hogy nem kell nagyon aggódni, legfeljebb 130 kilométerrel arrébb kell utazni –, mert mindez csak átmeneti intézkedés:

Takács Péter pályafutása

Takács Péter, jenlegi egészségügyért felelős államtitkár 2015-2017 között a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója volt. Majd 2019-2020 között az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció