Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta holnap már munkanélküli lesz nyolc fővárosi gimnáziumi pedagógus. A döntés három budapesti oktatási intézményt érint, az Eötvös, a Vörösmarty és a Karinthy Gimnázium tanárait. Az ügy kapcsán megszólalt Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes is.

A Belügyminisztérium közleményt adott ki

Mint megírtuk a munkáltatói jogokat a tankerületi igazgatók gyakorolják a pedagógusok felett. A Belügyminisztérium elvi álláspontját követik, így december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának rendkívüli felmentéssel megszüntetik a közalkalmazotti viszonyát. Ez azt jelenti, hogy holnap már nem kell menniük tanítani, derül ki a közleményből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korábban már figyelmeztették őket

Az érintett pedagógusokat a közlemény szerint a munkáltatóik tájékoztatták korábban, hogy milyen következménye lehet annak, ha megszegik a kötelezettségeiket. Mivel közalkalmazottak, így a munkabeszüntetés alapot ad arra, hogy rendkívüli hatállyal felmentse őket a munkáltatójuk a munkavégzés alól. Magyarán szólva a tankerületi igazgatók gyakorlatilag azonnal kirúghatják őket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiderült, mely gimnázium tanárai érintettek

 A Telex információi szerint az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-től.

Fókuszban a diákok érdeke

A Belügyminisztérium már többször is azt hangsúlyozta, hogy a diákok érdekeit tartják szem előtt. Az, ha a tanárok jogellenesen megtagadják a munkavégzést, korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését, valamint a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. Kiemelték továbbá, hogy a diákok számára nem példamutató az, ha a tanáraik jogszerűtlen magatartást tanúsítanak.

További tanárokat is figyelmeztetnek

November 30-án további 24 pedagógus kapott tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, hogy mire számíthat, ha a munkavégzést jogellenesen megtagadja. A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy megingathatatlan az álláspontja. Ahogyan minden munkáltató, a Belügyminisztérium is következetesen jár el azokkal szemben, akik megtagadják a munkájukat jogellenesen.

Megszólalt Karácsony Gergely

Az ügy kapcsán nemrégiben a közösségi oldalán szólalt meg Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki azt írta: ” Nemcsak embertelen, aljas és kicsinyes, hanem a jövőt felélő, azt súlyosan veszélyeztető is az a politika, ami kirúgásra ítéli a becsületükért és a megbecsülésükért kiálló tanárokat. Minden szolidaritásom, minden támogatásom azé a nyolc budapesti pedagógusé, akiket ma azonnali hatállyal kirúgott a tankerület azért, mert kiálltak magukért, kiálltak a tanárok megbecsüléséért, kiálltak a diákokért, kiálltak az oktatásért, kiálltak a jövőért.”

Nem szabad tűrni

“Először az iskolákat vették el az önkormányzatoktól. Aztán az iskolák vezetésének jogát az igazgatóktól. Aztán a szabad oktatás lehetőségét a tanároktól. Márpedig aki a magyar iskolát, a magyar pedagógust és a magyar diákot hagyja cserben, az az egész országot hagyja cserben. És ezt csöndben tűrni nem lehet.” – fogalmazott a főpolgármester.

Kunhalmi Ágnes is reagált

“Folytatódik a megfélemlítés! A XVIII. kerületi Karinthy Gimnázium hat tanára is most kapta meg a felmondó levelét, köztük van olyan is, akinek jelenleg érettségiző osztálya van. Őket is kirúgják azért, mert jogos érdekeiket érvényesítve polgári engedetlenségben vettek részt. Ez elfogadhatatlan, felháborító! Azonnal vonják vissza a polgári engedetlenség miatti felmondásokat, teljesítsék a pedagógusok jogos követeléseit, tárgyaljanak a szakszervezetekkel, és tegyenek lépéseket az oktatási rendszer súlyos válságának megszüntetésére. A kirúgásokért, a jogos követelések elmaradásáért, a béremelések folyamatos halogatásáért minden felelősség a kormányt terheli. Miközben a mai napon a szemünk előtt bontakozik ki, ahogyan a kormány fűkaszaként sorra vágja el a tanárokat a megélhetésüktől, addig az őket kirúgó, kormány által irányított Klebelsberg Központban milliós jutalmakat osztogatnak. Felelőtlen és méltatlan a tanárok megalázása, ez a diákok és Magyarország jövőjének teljes lenézése.” – írja a posztjában, továbbá így fogalmaz:

Ezt követelik

“Követeljük Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetőjének azonnali lemondását! A XVIII. kerületi önkormányzat ugyanakkor 10 millió forintot különített el az azoknak a kerületi pedagógusoknak a megsegítésére, akik a kezdményezésekben, sztrájkokban való részvétel miatt elveszítik az állásukat. Továbbá az önkormányzat a ma délután kezdődő testületi ülésén 6 millió forintot javasol a ma kirúgott pedagógusok megsegítésére.”

Legutóbb élőlánccal tiltakoztak a pedagógusok

Október 27-én csütörtökön tíz kilométeres élőlánccal álltak ki a pedagógusok mellett a budapestiek. Csak nem egy óráig tartott az élőlánc. Azért szervezték, hogy figyelmet kapjon az oktatás jövője és a pedagógusok béremelésének kérdése.

Sajtótájékoztatót is tartottak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aznap reggel fél nyolckor sajtótájékoztatót tartott. A Margit híd budai hídfőjénél került sor az eseményre a Tanítanék mozgalommal karöltve. Egy korábban a tüntetések kapcsán állásából menesztett kölcseys tanár, Törley Katalin is felszólalt.

Ezt mondta Törley Katalin

A kirúgott tanár azt mondta, hiába folyik már két hónapja a tiltakozás, nem történik semmi. A területért felelős Pintér Sándor és a miniszterelnök sem reagált a tüntetésekre. A tüntetésre több százan érkeztek a Blaha Lujza térre, Karácsony Gergely is beállt az élőláncba.

Újpesten és Kispesten is sztrájkoltak

Újpesten a Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola tanárainak közel 50%-a sztrájkolt a csütörtöki napon. Nem csak tanárok, hanem a gimnázium több diákja is részt vett az élőláncban. Kispesten a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 26 tanár sztrájkolt aznap.

Dunakeszin is tüntettek

A Dunakeszi Szent István Általános Iskola előtt összefogtak a szülők és a pedagógusok. Fél nyolctól háromnegyed nyolcig élőláncot alkottak, így akarták kifejezni, hogy nem elégedettek az oktatás pillanatnyi állapotával. Felolvasták a pedagógus szakszervezetek által megfogalmazott követeléseket is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kunhalmi Ágnes Facebook oldala