A budaörsi Illyés Gyula gimnázium összes tanulójának 2022 év végi átlaga 4,6 lett. „Szerintünk egészen elképesztő, de a legszebb benne az, hogy ezt együtt adtuk össze.” – írják az iskola közösségi oldalán. Ez az a suli, ahol érzékenyítő programokat szerveznek és ebből balhét csinált az egyik szülő, de ez volt az az iskola is, ahol a tanárok az elsők között jelentettek be polgári ellenállást és együtt álltak ki az oktatásért, a diákokért és a pedagógusokért. A budaörsi polgármester elárulta portálunknak mi a titka ennek az iskolának, mitől olyan jó.

A legjobb iskolák toplistáján a budaörsi Illyés

Évek óta Magyarország legjobb iskoláit rangsoroló listák élén van a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum. Most nyilvánosságra hozták, hogy az iskola összes tanulójának 2022-es év összes tantárgyának átlaga 4,6 lett, vagyis kiváló. Az iskola szerint elképesztő és az a legszebb benne, hogy ezt együtt adták össze – áll a közösségi oldalukon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az elsők között tiltakoztak

Az Illyés tanárai idén februárban az elsők között tiltakoztak a kormány sztrájkrendelete ellen, amely szerintük lehetetlenné tette a sztrájkolást. Az iskola összes tanára kiált a suli elé „A sztrájk alapjog” molinóval. A tanári mozgalom végigsöpört az országon, számos tanári kar követte a példájukat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A gyerekekért sztrájkoltak

A budaörsi tanárok elmondták: „Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.” – írták akkor a közleményükben.

Nemrég ismét követeléssel álltak elő

A budaörsi Illyés tanárai két héttel ezelőtt ismét összefogtak a pedagógustársadalom érdekében. Azt követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Bejelentették, hogy polgári ellenállást jelentenek be és akár az érettségiztetést is megtagadhatják.

Jó döntés

Úgy tűnik az érettségi vizsgák megtagadását végül nem lépték meg a budaörsi tanárok. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen nem tehették volna ki az ablakba az iskola kiváló összesített érdemjegyét. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás nemrég interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Ebben elmagyarázta, hogyan sikerült az ország egyik legjobb iskoláját megcsinálni. „Ez nem a mi érdemünk.” – mondta a polgármester, majd így folytatta:

Szabadság és pénz

„Ahhoz, hogy jól működjön egy rendszer, az egyéntől kezdve a civil szervezeteken át, az intézményekig, önkormányzatokig, abban az autonómia, vagyis az önrendelkezés a legfontosabb. Egy iskola is akkor fog jól működni, ha szabadságot, megfelelő eszközöket és anyagi lehetőséget kapnak. Mi az önkormányzatnál a hátteret biztosítjuk és hagyjuk őket dolgozni, nem dumálunk bele abba, mit csináljanak.” – mondta Wittinghoff Tamás. Ide kapcsolódik: Ez a 10 legjobb középiskola Budapest környékén 2022-ben

Nagyszerű pedagógusok

A polgármester leszögezte: „A pedagógusoknál senki sem tudja jobban, hogyan kell a gyerekekkel bánni. Ehhez megkapják a megfelelő anyagi támogatást, mindössze ennyit tettünk az iskolákkal, semmi mást. Nagy trauma volt az iskolák államosítása, a pedagógusok „keretek közé szorítása”. Most alapítványokon keresztül igyekszünk finanszírozni különböző programokat, ösztöndíjrendszerrel pedig támogatást tudunk adni a pedagógus bérekhez. Szóval nagyszerű pedagógusok dolgoznak a budaörsi iskolákban, akik megkapták azt a lehetőséget, hogy kreatívak legyenek, képezzék magukat, újításokat vezessenek be.” – mondta a polgármester. Ezt se hagyd ki: Érzékenyítő programok miatt támadták a budaörsi gimnáziumot, most az egyik diákjuk 50 ezer felvételiző közül jutott be az amerikai Yale egyetemre, 30 milliós ösztöndíjat kap Dörnyei Bendegúz

Érzékenyítő programok

A budaörsi Illyést alig egy éve a nyitottsága miatt támadták. Törökbálint alpolgármestere azt állította, hogy a szülők beleegyezése nélkül érzékenyítő programokat tartanak az iskolában. Erről a budaörsi polgármester azt mondta portálunknak, hogy „ez egy nagyon szomorú és egy nagyon szánalmas történet.”

A gyerekeknek elmondanak mindent

„Orbitálisat hazudott a törökbálinti alpolgármester ezzel kapcsolatban. Attól is nagyon jó ez az iskola, hogy a gyerekeknek elmondanak mindent. Vannak olyan napok, amikor meghívják például a helyi mozgáskorlátozottak vagy a Buda környéki látáskorlátozottak egyesületét, és a különböző olyan szervezeteket, akik el tudják mondani, hogyan élnek mások, például a homoszexuálisok, vagy vannak olyan emberek, akik úgy születnek, hogy nem dőlt el, milyen neműek. Az Illyésben érzékenyítő programok vannak. Megmutatják, hogy egy látáskorlátozott ember milyen akadályokkal küzd, hogyan kell elfogadni.

Segítenek az előítéletek leküzdésében

Én emlékszem arra a korszakra, amikor általános iskolás voltam és ezekről nem beszéltek nekünk. Előítéleteink voltak. Merthogy az egy teljesen normális dolog, hogy amíg az ember meg nem tapasztal valamit vagy meg nem ismer valamit, lesznek előítéletei, mert nem tudja, hogy az micsoda. Én például két évet éltem Algériában. Amikor kikerültem, tele voltam előítélettel. Ma azt mondom, valószínű az, amit én ott tapasztaltam, hogy barátokat, kapcsolatokat tudtam kiépíteni, megértettem: nincs olyan, hogy magyar ember, arab ember, cigány ember, zsidó ember, hanem vannak jó emberek, meg vannak nem annyira jó emberek és ez teljesen független attól, hogy milyen a származása, milyen a világnézete valakinek. A lényeg: egy ember minél többet ismer meg a világból, annál könnyebben lesz elfogadó és annál több lesz az empátia benne azokkal az emberekkel szemben, akik esetleg másmilyenek, mint ő. És a világ pont ettől a sokszínűségtől szép!” – mondta portálunknak az Illyés gimnázium kapcsán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. A teljes interjút is érdemes elolvasnod: „Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb településének vezetőjével

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: illusztráció