Április 2-án időközi önkormányzati képviselő választást tartanak Budakeszi 8. számú választókörzetében, amely a Tesco-Mammutfenyők-Polgármesteri Hivatal-Lidl és a Kert utca négyszöget fedi le. A város lakosságának nagyjából 10 százalékát adó körzetben indul a Fidesz-KDNP színeiben Ligetiné Komáromi Gabriella, a helyi Szivárvány Óvoda vezetője. Vele beszélgettünk.

Egy évvel vagyunk a legutóbbi országgyűlési választások után, és egy évvel a következő önkormányzati és Európai Parlamenti választások előtt. Ön hogy látja, mennyire érdeklődőek az emberek a politika iránt, mennyire lehet őket megmozgatni egy helyi kampányban?

Hazudnék, ha azt mondanám, könnyű most kampányolni, hiszen nincs benne még  a köztudatban az egy év múlva esedékes választás. Összetartó csapat áll mellettem, akik sokat segítenek. Ebben benne van a polgármester asszony, az alpolgármester úr és számos fideszes képviselő is. Én magam fontosnak éreztem, hogy végigjárjam a választókerületem lakóit, hiszen itt a 8-as körzetben  több mint 1500-an élnek. Nagyon sok emberrel beszélgettem, úgy látom, hogy a közélet iránt érdeklődő választókat az országos témák mellett nagyon érdekli, a járda, az új gyalogátkelő és a szükséges lámpás kereszteződés ügye. Azt házról-házra járva elmondom az embereknek, hogy akkor tud fejlődni a város, ha béke van a képviselő-testületben. Ezért kérem a támogatásukat.

Önnek „Családom, Budakeszi” a választási szlogenje. Miért ezt választotta?

Ez az én ötletem volt, elmondtam a csapatomnak és nagyon tetszett nekik. Szerintem a gondolat a hivatásomból jöhetett, óvodapedagógus vagyok és sok évtizede élek itt Budakeszin.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egész pontosan 35 éve él Budakeszin, miközben Békésszentandráson házasodott össze a férjével még 1980-ban. Mi hozta Önt ide Budakeszire?

A 11. kerületben laktunk akkor. A lányom, Kinga születése után nem sokkal Krupp-beteg lett a budapesti levegőtől. Az orvosok azt javasolták, hogy olyan helyre költözzünk, ahol mindig jó a levegő. A férjem tősgyökeres budakeszi lakos, ő ajánlotta, hogy költözzünk ide, hiszen itt még tüdőszanatórium is van, ha ott meggyógyulnak a betegek, akkor a lányuknak is jó lesz ez a levegő. Így is lett, Kinga tényleg gyorsan meggyógyult, én pedig új otthonra leltem a családommal itt Budakeszin. Makkosmárián lakunk immár 35 éve. Házasságkötésünknek pedig az a története, hogy az anyai és apai nagyszüleim Békésszentandráson éltek. Szüleim a háború után felköltöztek Budapestre, én már a fővárosban születtem. A gyökerek visszahúztak, ezért arra kértem a férjemet, hogy ott kössünk házasságot, hiszen én ott nőttem fel. 

A közösségi oldalát elnézve felpörögtek Ön körül az események. Mi az, ami megmozgatja most a választókat?

Nem sokkal az interjú előtt a Pátyi úton tartottam lakossági fórumot. A környéken élőkben ugyanis felmerült, hogyan lehetne rendbe tenni Budakeszi nyugati kapuját. Ez a választókerület hatalmasat fejlődött az elmúlt években: új piac épült a Dózsa György téren, a Lidl áruház helyén pedig pár éve még Tüzép telep volt, mellette az egykori szennyvíztelep romjaival. Mindez már a múlté, azonban a Pátyi út környékének rendezése még várat magára. Erre kidolgoztunk egy tervet, ezt mutattam meg az ott élőknek. Rendbe tennénk az Erdész teret, és zebrát építenénk a Pátyi úton, a Tiefenweg utcánál, a gyalogosok biztonsága érdekében. A másik fontos változás az lenne, hogy a Pátyi út – Budaörsi út és a Fő út kereszteződésében, közel a Dózsa György térhez, a busz végállomásnál és a piacnál, lámpás kereszteződést alakítanánk ki. Erre az UVATERV készített egy tervet a Budakeszi buszsáv-építés részeként, és ezt mutattuk meg a lakosoknak.

Mit szóltak hozzá?

Sok lakónak volt jó ötlete, amelyeket megfontolunk és igyekszünk figyelembe venni a fejlesztésnél.

Mit csinál egy politikus, ha túl sok jó ötlet hangzik el?

A legfontosabb, hogy mindenkit meg kell hallgatni, hiszen tényleg előkerülhetnek szuper ötletek. A másik, hogy őszintén el kell mondani, hogy minden fejlesztésnek van egy megvalósulási ideje, egyből nem lehet megváltani a világot, még akkor sem, ha szeretnénk, hiszen minden fejlesztést rengeteg engedélyeztetés előz meg. Én most egy évre kaphatok képviselői mandátumot, mert jövőre amúgy is önkormányzati választások lesznek. Megnyugtatok mindenkit, az elődöm a megígért programjának a 90 százalékát megvalósította, én sem fogok elmaradni tőle. Sokat akarok tenni az itt élőkért, a Budakeszi nyugati kapujában lakókért.

Egy fontos ügyet is felkarolt itt Budakeszin, Pedagógiai Módszertani Központ megalapításán dolgozik. Miről van szó pontosan, ez miért lenne jó Budakeszinek, az itt élő gyermekeknek és a szüleiknek?

Én 43 éve vagyok pedagógus, 17 éve dolgozom Budakeszin. Az állami intézményekbe egyre több olyan gyermek jár, aki a fejlődésben le van maradva. Magatartás problémák miatt, logopédiai gondok miatt, esetleg súlyosabb eltérés, például autizmus miatt. Én 7 éve vagyok óvodavezető, azóta megduplázódott a valamilyen oknál fogva  problémás gyermekek száma.  A Covid okozta bezártság miatt pedig rengeteg a megkésett beszédfejlődésű gyermek. Ezen szeretnék változtatni. Sok fejlesztésre van szükség de nekünk itt az óvodában nincs ehhez megfelelő kapacitásunk, de ha helyben megteremtjük a komplex fejlesztés feltételeit, a szülők életét megkönnyítjük, a gyermekek pedig a teljes élet esélyét kaphatják meg, ami mindennél többet jelent. A Budakeszi Módszertani Központ megvalósításában sokat segít Győri Ottilia polgármester asszony, hiszen az önkormányzat már felajánlotta ehhez a telket. Ha megvalósul a tervünk, egy kétszintes, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt modern épületbe járhatnak majd a budakeszi gyermekek.

Úgy látjuk, hogy a gyermekek fejlesztését már korábban is a zászlajára tűzte, hiszen tavaly indította el az angol nyelvű bilingual, vagyis kéttannyelvű óvodai képzést itt a Szivárvány Óvodában. Ez mennyire jött be?

Nem kérdés, hogy a nyelvismeret mennyire fontos most, és még fontosabb lesz 20 év múlva, amire a mostani óvodások felnőnek. Nekem egy 7 éves álmom valósult meg ennek a rendszernek az elindításával. Nagyon innovatív ez a program, hiszen egyszerre egy magyar és egy angol anyanyelvű óvodapedagógussal vannak együtt a gyermekek egész nap. Az angol így szinte észrevétlenül ragad rá a gyermekekre a játék és a foglalkozások közben. Az előzetes nyelvismeret nagy könnyebbség, ha valaki kéttannyelvű iskolába terelgeti óvoda után a gyermekét. A kéttannyelvű óvoda roppant népszerű, már alig van szabad helyünk szeptemberre.

Ennyi óvodai és pedagógiai programot kézben tartani időigényes. A képviselőségre is időt kell fordítani, ez a kettő hogy fér össze az Ön életében?

Én 2014-2019 között már voltam képviselő és óvodavezető is, tehát a kettő együtt ment már, tudtam csinálni, ez időbeosztás kérdése. Egyébként most is a Budakeszi Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottságának külsős tagja vagyok, ahol azon is dolgozunk, hogy miként tudnánk a helyi lakosok érdekeit előtérbe helyezni az egészségházban. 2020 óta több mint 30 szakrendelést indítottunk el, Pócza Péter igazgató-főorvos szervezőmunkájával, amihez a felújított régi egészségházunk már kevés. Ezért építünk új szakrendelőt, amelyhez Menczer Tamás országgyűlési képviselő segített állami támogatást elnyerni. Hamarosan elkészül, ezzel pedig rövidülnek a várólisták is. 

Ha most nyer, vélhetően indulni fog egy év múlva az immár nem időközi önkormányzati választáson is, vagyis folyamatos kampányban éli le az életét, nem lesz ez egy kicsit sok?

Először is meg kell nyerni ezt a választást április 2-án. Egy kampány pedig akkor kezdődik, amikor vége az előzőnek. Igen, ez egy izgalmas időszak az életemben, de nem teher, mert eddig is a Budakeszin élő emberekért dolgoztam és ezután is ezt fogom tenni.

Az interjút Jana Gabriella és Pálmai L. Ákos készítette, ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide. 

Ezek az interjúk is érdekelni fognak:


Kiemelt kép: Ligetiné Komáromi Gabriela – Fotó: BPK