Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt fontos változás érkezik a Szép-kártyák felhasználhatósága terén. Mint megíruk nemrégiben napirendre került az alszámlák közti átjárhatóság kérdése, kiderült, hogy az év végéig bármlyik alszámláról lehet majd költeni a a Szép-kártya által engedélyezett célokra. 

Év végéig

Mint azt pár nappal ezelőtt lapunk is megírta az erről szóló rendelet nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben, melyet Orbán Viktor írt alá. Az MTI tájékoztatásából most pedig kiderült azt is, hogy az alszámlák közti átjárhatóság, mától, azaz április 25-től lép életbe és egészen az év végéig tart majd. Minderről Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára beszélt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így szól a rendelet

A rendelet értelmében tehát egész pontosan arról van szó, hogy a Szép-kártyák alszámlái mától egészen az év végéig átjárhatóak lesznek vagyis  a vendéglátási zsebből is lehet költeni szállás vagy szabadidő célokra és ez fordítva is működik.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Nem érdemes halmozni a pénzeket a Szép-kártyákon

A Szép-kártyákon egyébként sem célszerű sokáig tartogatni az összegeket, ugyanis egy idő után a pénzintézet 3 százalékos kamatot számol fel rájuk.

Javaslatok

Szép-kártyát érintő javaslatokról egyébként a legutóbbi április 19-i ülésén tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács is – mondta el Tállai András, utalva arra, hogy a tanács a Szép-kártya adókedvezményének meghosszabbítását javasolta a kormánynak. EZ IS ÉRDEKELHET: “Körülbelül 4-5 ezren lehetnek, akik ki sem nyitnak és vélhetően ennél még többen fognak lemorzsolódni majd őszre” – az ipartestületi elnök szerint a vendéglátó egységek 10-15 százaléka nem fog többet kinyitni

Megfelezett adóterhek

Felidézte, hogy a 2020. április 22-től 2021. június 30-ig tartó több mint egy éves időszakban a kormány megfelezte a Szép-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék. Amennyiben a kormány elfogadja a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna július 1-jétől az év végéig.

Hosszabbítás

Az adókönnyítés fél évvel történő meghosszabbítása idén, az év elejétől számítva 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél – mondta. Míg az adó a felére csökkent, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódott – hangsúlyozta Tállai András. NE HAGYD KI! “Szabad a sör” – Orbán Viktor is kiült a teraszra egy sörre

A keretösszegek

A turizmusra költhető rekreációs keretösszeg 450 ezer forintról a koronavírus-válság időszakában (2021. június 30-ig) 800 ezer forintra nőtt, amelyből Szép-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata alapján ez az időszak is meghosszabbodna az év végéig – jegyezte meg az államtitkár.

Könnyebbséget jelent a felhasználóknak

A vasárnap hatályba lépő változás nagy könnyebbséget jelent a felhasználóknak, hiszen a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből mától már lehet vendéglátásra is költeni – mutatott rá Tállai András.

A turisztikai szolgálatások

A fokozatos újranyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető lesz – sorolta a lehetőségeket az államtitkár.

Kettő az egyben intézkedés

A Szép-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is – mondta, hozzátéve: a turizmusban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre, hiszen ez a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazat.

A cégek forgalma

A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma például 2020 márciusa és 2021 februárja között – a pénztárgép adatok alapján – több mint 30 százalékkal csökkent.

Nem lehet felszámítani a 3 százalékos kamatot

Mint ahogyan azt fentebb is írtuk a kártyákon nem érdemes halmozni a pénzeket, mert az el nem költött összegek után a pénzintézet 3 százalékos kamatot számolhat fel. Azonban ennek kapcsán március 27-én megjelent egy rendelet, ami megtiltja a SZÉP-kártyás egyenlegekre a díjfelszámítást, március 28-tól, egészen a veszélyhelyzet végét követő 60. napig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: SZÉP-kártya – Forrás: BudapestKörnyéke.hu