Társa nélkül, gyermekeivel menekül az ismeretlenbe. Nem beszéli a nyelvet, nem tudja, mi lesz másnap, nem tudja, viszontlátja-e a párját vagy a gyermekei apa nélkül nőnek fel. Magyarországra jön, nem egy új élet, csak egyszerűen az élet reményében – írta a nőnap alkalmából Karácsony Gergely a közöségi oldalán.

Az idei nőnap számomra őket jelenti

A főpolgármester arról ír, hogy számára az idei nőnap a menekülő anyákról és az őket segítőkről szól. Úgy fogalmaz a Facebookon, hogy nők érkeznek gyermekeikkel, hogy túléljék a gyilkos háborút, és hogy egyszer talán mind együtt lehessenek újra. A másik pedig reggeltől estig, van, hogy tovább is kint van a Nyugati pályaudvaron. Élelemmel, pokrócokkal, tisztálkodási szerekkel, együttérzéssel, szeretettel, segíteni vágyással fogadja a háború elől menekülőket.

Visszaadni a hitet

Szállást, utazást intéz, és talán nem is tudja, de visszaadja a jóságban való hitét azoknak, akiktől mindent elvett a gonosz. Ismeretlen nők, hétköznapi hősök. Bátrak, gyengék és erősek. Az idei nőnap számomra őket jelenti – fogalmaz Karácsony Gergely.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Konkrét segítség

A Fővárosi Önkormányzat eddig összesen 1500 embernek nyújtott szállást és több mint 10000 adag ételt osztott ki.

Főleg Csepelre és Törökbálintra érkeztek

A BudaPestkörnyéke.hu a napokban írt arról, hogy Kijevben tanuló külföldi egyetemisták egy része Csepelre, és Törökbálintra érkezett. Borbály Lénárd csepeli polgármester tájékoztatása szerint ők 108 menekültet szállásoltak el. Elek Sándor, Törökbálint polgármestere pedig arról tájékoztatta a sajtót, hogy náluk 66, főleg afrikai származású, kijevi orvostanhallgató van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segítünk nekik hazamenni

Orbán Viktor a múlt héten azt nyilatkozta a háború elől Magyarországra érkezett harmadik országbeli állampolgárokról, – ilyenek az ázsiai, afrikai orvostanhallgatók – hogy a kormány segít megszervezni a hazajutásukat.

Csepelről elindultak Indiába

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a hétvégén írta ki a közösségi-oldalára, hogy „Ma hagyják el a táborunkat az Ukrajnából menekült és befogadott orvostanhallgató diákok. A szállításukról és hazautaztatásukról az indiai nagykövetség gondoskodik. Az elutazásuk jól szervezetten és ellenőrzött módon zajlik.”

Dunakeszi is segített

Az önkormányzat közreműködésével pénteken vittek segélyt a határhoz. Czibere László a Dunakeszi Postnak azt mondta: Ezek az emberek másfél hete ugyanúgy éltek mint én vagy maga. Reggel felkeltek, kávéztak, elmentek iskolába, dolgozni a hivatalba vagy a földekre, most pedig semmilyük sincs. Bármikor járhatunk mi is így, nem tudjuk, hogy mi mikor szorulhatunk segítségre. Ha most tudok segíteni, akkor azt most kell megtennem, nem holnap, nem kell ezt sokat mérlegelni.

Civilek és az ellenzék is megmozdult a városban

A városban egyébként gyűjtött az ellenzék is, már többször jártak Beregsurányban, ahogy civilek is indítottak kamion a határhoz.

Az erről szóló poszt

Magyarországról is beszélt

Tegnap Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tagállamok által tanúsított szolidaritásról beszélt, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. “Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását” – fogalmazott.

Ez is érdekelheti

A címlapfotó Karácsony Gergely Facebook-oldaláról való.