Sorra dőlnek a negatív vízállási rekordok a Dunán, jelentősebb vízszintemelkedés a következő napokban sem várható.

Fenti képünkön egy férfi áll távcsővel az Ínség-sziklán 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál, 93 centiméteres vízállásnál kezd látszani.

Vasárnap Komáromnál, hétfőn Esztergomnál is negatív rekordot döntött a Duna vízállása, majd keddre Budapesten is elérte a valaha mért legalacsonyabb vízszintet a folyó.

Budapesten 2003-ban mérték az eddigi legalacsonyabb, 51 cm-es vízállást, kedd reggelre azonban 49 centiméterrel új negatív rekord állt be. Olyan alacsony a víz szintje, hogy a Vigadó előtti mérők mindegyike szabadon áll, még csak meg sem közelíti őket a víz, ez látható az alábbi képen.

A következő napokban pedig néhány centivel még tovább csökkenhet a vízszint és a folyó alsóbb szakaszain is erre lehet számítani – írja az Időkép.hu.

Az alábbi képet Szávoszt-Vass Dániel töltötte fel a Facebookra azzal a szöveggel, hogy aki teheti menjen le a Dunához csodát látni, mert még sohasem volt ilyen alacsony a vízállás. A kép Gödnél készült. Köszönjük, hogy a fotóval segíti mások tájékoztatását.

A Dunán a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítettek. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!