A névadáson röhögött Amerika, családok mentek tönkre az építkezés során, átvertek egy települést és majdnem Chuck Norrisról nevezték el, végül egy bizottság döntött. A híd valójában 5 híd együttese, melyek közül a legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 m hosszú és az ország első igazi ferdekábeles hídja.

A Megyeri híd összesen 1861 méter hosszú, Budakalász és Újpest között húzódik, és áthalad Szigetmonostor közigazgatási területén is. Építése 63 milliárd forintba került.

Tervezése még 1993-ban kezdődött, az építése pedig 2006-ban startolt. Az előkészítő munkálatok jelentős részét egy árhullám elmosta, újra kellett kezdeni. A kivitelezést az M0 Északi Duna-híd konzorcium végezte.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A Nagy-Duna-híd próbaterhelése 2008. augusztus 22–24. éjjelein történt, ekkor összesen 48, egyenként 43 tonna össztömegű, homokkal megrakott teherautót engedtek a hídra. Az új hidat 2008. szeptember 30-án adták át, a forgalomba helyezés azonban csak ideiglenes engedélyek alapján történhetett meg.

Átverték Szigetmonostort

A végleges engedély kiadásához Szigetmonostor önkormányzata nem járult hozzá, mivel egy kis autós híd megépítését ígérte nekik az akkori kormány cserébe a törvény szerint őket megillető lehajtóért a hídról. A kis híd megépítése azonban elmaradt, és helyette csak egy olcsóbb gyalogos hidat ígértek az illetékesek. 2009 márciusában Szigetmonostor lakossága helyi népszavazáson erősítette meg, hogy nem mond le eredeti igényéről.

Sok alvállalkozót nem fizettek ki

A híd az átadást követő években is sokat szerepelt a hírekben, mert az egyik alvállalkozó, a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt. nem fizette ki saját alvállalkozóit, és milliárdos adósságot felhalmozva ment tönkre. Volt olyan alvállalkozó is, ki a magánvagyonával fizetett a behajthatatlan kintlévőségért. Az ügyben csődbűntett gyanújával indult nyomozás. A megkárosított alvállalkozók a felszámolás során csak a pénzük csekély töredékéhez jutottak hozzá.

Majdnem Chuck Norris híd lett a neve

A híd nevéről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kétfordulós internetes szavazást rendezett. Ennek nyomán honosodott meg egyes hírportálokon a Chuck Norris híd elnevezés, mint a szavazás egyik esélyese.

Az internetes demokrácia árnyoldalait bemutató helyzetről hírt kapott Stephen Colbert amerikai komikus is, aki ezután műsorában propagálta az építkezést; az országimázs terén tett érdemeinek elismerése mellett az állam képviselői siettek megjegyezni, hogy a törvény értelmében hidat csak magyar állampolgárságú és halott személyről lehet elnevezni.

A szavazás első három helyezettje Stephen Colbert, John Stewart és Zrínyi Miklós lett, az eredmény végül nem vették figyelembe. A „Megyeri híd” elnevezést egy internetes szavazó javaslata alapján a Földrajzinév-bizottság adta arra hivatkozva, hogy a híd Káposztásmegyert és Békásmegyert köti össze egymással.

Fotók: MTI/Mohai Balázs