A refluxbetegség hazánkban is rengeteg embert érint, ám az ebben szenvedők egy része csak a gyógyszeres kezelés sikerességében bízik, közben pedig nem gondol arra, hogy egy speciális étrend alkalmazása is rengeteget segítene a panaszok csökkentésében. 

Holott ha mellőzzük azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek súlyosbítják a tüneteket, akkor nagyfokú javulás érhető el, és a betegség nem fogja megkeseríteni a mindennapjainkat. Nézzünk meg pár fontos tudnivalót a reflux étrenddel kapcsolatban.

Mikor beszélhetünk refluxról?

Időnként mindenkivel előfordul, hogy egy kiadós lakomázás után gyomorégéssel szembesül, de ez a kellemetlenség általában pár órán belül elmúlik. Ez még önmagában nem nevezhető refluxbetegségnek, hiszen csak arról van szó, hogy a gyomor a nagy mennyiségű bevitt étel miatt túlterhelődik és túl sok savat termel.

Aki viszont refluxos, annál a nyelőcső védő funkciói nem működnek megfelelően, emiatt a visszaszivárgó gyomorsavat nem tudja semlegesíteni. A refluxban szenvedő betegek a gyakori gyomorégés mellett sokszor tapasztalnak savas ízt a szájban, a leheletük kellemetlen szagú lesz, köhögési inger kínozza őket, és a fogaik is romlásnak indulnak. 

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor forduljunk orvoshoz, mellette pedig kezdjük el átalakítani az étkezésünket. 

A reflux diéta alapelvei

Bár a “diéta” szóról sokaknak az egyhangú koplalás jut eszébe, azonban korántsem kell unalmas, íztelen ételeken tengődnünk, ugyanis egy reflux étrend is állhat finom és változatos fogásokból. 

Ami fontos, hogy sokszor keveset kell enni, hogy ne terheljük túl a gyomrot, ezzel fokozva a savtermelést. Napi 5-6 alkalommal fogyasszunk kis adagokat, és kerüljük az intenzíven fűszeres, csípős ételeket. 

Ezenfelül alkalmazhatunk savlekötőket is, de a gyógyszerek helyett válasszunk inkább természetes megoldásokat. A Myrobalan KhogA.9 kapszula gyógynövényeket és kalcium-karbonátot tartalmaz, ami segít enyhíteni a gyomorégést és védeni a nyálkahártyát a gyomorsav káros hatásaitól. Persze csak akkor, ha közben odafigyelünk a helyes táplálkozásra is. 

Refluxosként mit ehetünk és mit nem?

Nézzünk néhány olyan ételt, amit refluxban szenvedőknek is lehet (sőt, ajánlott) fogyasztani: 

  • Teljes kiőrlésű pékáruk
  • Párolt zöldségek
  • Enyhébb fűszerek (majoranna, kapor, petrezselyem)
  • Keményítőtartalmú zöldségek (burgonya, kukorica)
  • Sovány húsok (baromfi, hal)
  • Alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • Rizs, durumtészta

Ezeket pedig érdemes teljesen kiiktatni:

  • Zsíros húsfélék
  • Csípős vagy erősen fűszerek ételek
  • Savanyúságok
  • Alma, citrusfélék
  • Csokoládé
  • Nyers zöldségek (paradicsom)
  • Kávé
  • Szénsavas üdítők
  • Alkoholos italok

Igaz, hogy a reflux diéta során le kell mondani egyes ételekről (akár olyanokról, amiket előtte gyakran fogyasztottunk), viszont ha így a panaszaink is csökkennek, akkor végeredményben megéri az “áldozatot”.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!