A hivatalos rendőrségi adatok szerint 2018. első félévében 383 személygépkocsira rendeltek el körözést. A legtöbbet körözött autók között a Ford áll az élen, míg idén a második helyen a Skoda, harmadikon a Volkswagen van.

2018 első félévében mindössze 384 személygépkocsira adtak ki körözést Magyarországon – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzcentrumhoz eljutatott adataiból. Összehasonlításként 2017-ben az összes személygépkocsira elrendelt körözések száma 1 125 volt, de például 2014-ben még jóval magasabb, 3 562 volt ugyanez a szám. Mindebből világosan látszik, hogy az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a személyautó lopások száma.

Az ORFK adatai szerint az idei első félévében leggyakrabban körözött személygépkocsik listája így néz ki:

 1. Ford 49 körözés
 2. Skoda 40 körözés
 3. Volkswagen 39 körözés
 4. Opel 36 körözés
 5. Suzuki 29 körözés
 6. BMW 28 körözés
 7. Toyota 28 körözés
 8. Mercedes 20 körözés
 9. Fiat 15 körözés
 10. Renault 14 körözés

A legfrissebb 2018-as – személygépkocsikra vonatkozó – statisztikákon túl, a lap kikérte a tavalyi év összesített, az összes gépjárműre vonatkozó körözési adatait is. Ezek alapján a legnagyobb érdekesség, hogy a 10 legtöbbet körzött jármű között a 8. helyre becsúszott a Simson is, 78 elrendelt körözéssel. Az összes gépjárművet tekintve ugyanakkor az élen nem történt változás, ugyanúgy a Ford márka állt az első helyen, amit a Volkswagen követett, míg utolsó helyen, tízediknek a Honda került fel a listára.

Nincs lophatatlan autó

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében – hívja fel a figyelmet az ORFK, közben több potenciális védekezési lehetőséget is említenek:

 • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
 • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
 • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
 • Javasolt a MABISZ által minősített védelmi eszköz, rendszer használata.
 • Javasolják még az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

Kiemelt kép illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!