Onnan lehet tudni biztosan, hogy véget ért a karácsony, hogy elkezdődnek a nagy karácsony utáni leárazások. Azok jártak igazán jól, akik vásárlási utalványt kaptak, hiszen ők sokkal több mindent tudnak vásárolni ugyanannyiból, mint pár nappal korábban. 27-én már nyitnak az üzletek, indul a karácsony utáni shopping és árucsere.

2018-ban a tavalyihoz képest többet, átlagosan 56 ezer forintot szándékoztak költeni karácsonyi ajándékra a magyarok, valamint nőtt az egy személy ajándékára szánt összeg is – derült ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló kutatásból – írja a Pénzcentrum.hu.

Sokan cserélik ki az ajándékokat is a két ünnep között, akik pedig vásárlási utalványt kaptak, azok jól járnak, ha ezekben a napokban váltják be őket, hiszen több mindent kapnak belőle, mint pár hónappal később.

December 27-én már ismét nyitva lesznek a plázák, a bevásárlóközpontok és sok kisebb üzlet is, és vélhetően olyan kedvezményekkel csalogatják majd a vevőket, hogy vétek kihagyni. Ha nem akartál karácsony előtt költeni magadra, elodáztad a télikabát-vásárlást, vagy még nem volt időd megkeresni a szilveszteri szerelésedet, akkor ez most az egyik legjobb időszak a vásárlásra.

Ugyanakkor, ha nem sürget a határidő, még hordható a téli kabátod és nem szilveszterre keresel ruhát, akkor érdemes várni még egy kicsit, a következő hetekben ugyanis folyamatosan csökkennek majd az árak.

Az akciózás viszont az online üzleteket is elérte, szóval, ha még inkább a kanapén üldögélve falnád a maradék bejglit, akkor sem kell lemondanod a jó ajánlatokról.

Vásárlóként vannak jogaid!

Ugyanazok a jogok illetnek meg, ha akciós terméket vásárolsz, mintha teljes áron vetted volna meg. A szabatosság és a jótállási jog teljesen független a termék árától, éppen ezért nem rázhatnak le a boltokban azzal a szöveggel, hogy akciós terméket nem cserélnek, vagy nem váltanak vissza.

Más a helyzet, ha azért akciózták le a terméket, mert hibás volt, és erről tájékoztattak is a vásárlás alkalmával. Ilyenkor értelemszerűen nem lehet reklamálni, minden más esetben azonban igen.

Az is gyakran előfordul, hogy amikor hibás terméket javíttatnál, vagy kicserélnéd ugyanolyan árura, akkor inkább felajánlják – mert például nem érdemes javítani, vagy nincs több ugyanilyen termék raktáron -, hogy levásárolhatod az üzletben a hibás darab értékét.

Ebben az esetben nem vagy köteles ezt az ajánlatot elfogadni, hanem ragaszkodhatsz a szavatossági és jótállási jogaidhoz. Ha úgy szeretnéd, vissza kell adniuk az árát. A lényeg, hogy légy tisztában a jogaiddal, és ne félj érvényesíteni azokat, ha a szükség úgy hozza.

Kiemelt kép: Westend/vadasziteam.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!