Ismét megközelítették a hazai üzemanyagárak a 400 forintos szintet, miután a benzinárak tíz nap alatt több mint 20, a gázolajárak pedig több mint 10 forinttal emelkedtek. Mi történik a háttérben, kinek köszönhetjük a napról-napra emelkedő üzemanyagárakat?

Kiváló lehetőség az agglomeráció hírportáljánál! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el minden hónapban a kimagasló jutalékod! Folyamatos a belépés, a részletekért kattints ide!

Ha 2019 eddig eltelt részét nézzük, a benzin már 50 forintos emelkedésnél tart, míg a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult – írja a Portfolió.hu.

Az elmúlt fél évben olyan hullámvasutazást mutattak be az olajárak, amire legutóbb egy évtizeddel korábban, a válság alatt volt példa.

Miután tavaly októberig négyéves csúcsra emelkedtek, éles fordulattal zuhanásba kezdtek, és az év végéig közel 40 százalékkal gyengültek az árfolyamok, hogy aztán az év végi újabb fordulat óta napjainkig hasonló mértékű erősödést produkáljanak. Az olajárak elmúlt időszakbeli alakulásának iránya nem, mértéke azonban meglepte a piaci szereplőket.

A jelenlegi olajáremelkedést elsősorban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő nem OPEC-tag országok idén januártól érvényes kitermeléscsökkentési intézkedése hajtja, ami a globális kínálatot összességében valamivel több mint 1 százalékkal, napi 1,2 millió hordóval fogta vissza.

A tavaly decemberben, az árak akkori zuhanását látva hozott döntés célja éppen az árak megtámasztása volt, amit sikeresen teljesített is.

Ennek a kartellnek a vezetője Szaud-Arábia, vagyis a drága benzint jórészt a mesés vagyonnal rendelkező szaudi királynak köszönhető.

A tervezett lépéshez azonban ismét egyéb, nem feltétlen kalkulált hatások is társultak, mint a venezuelai termelés további zsugorodása, az amerikai palaolaj-boom befékezése vagy a Washington által kilátásba helyezett újabb iráni szankciók. Az árakat felfelé hajtja a világgazdasággal, így a globális olajkereslettel kapcsolatos várakozások javulása is.

Sok globális tényező mozgatja tehát a hazai üzemanyagárakat, az agglomerációban jelenleg a budaörsi Auchan út a legolcsóbb, ahol 376 forint egy liter benzin. A legdrágább pedig az M5-ösön az inárcsi OMV, ahol 440 forintot kérnek a benzinért.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!