A Budavári Önkormányzat a Facebook oldalán keresztül figyelmeztette a helyi kutytulajokat. A posztban arra hívták fel a figyelmet, hogy az egy hónapnyi türelmi időt követően februártól a közterület-felügyelők már bírságot szabhatnak ki azokra, akik nem tartják be a kerületben érvényes kutyatartásai szabályokat.

Sok panasz érkezett

Az elmúlt két hónapban több panasz is érkezett a kutyatartással kapcsolatosan az önkormányzathoz az Európa ligetet illetően, így ott kötelező a póráz használata, míg a Tóth Árpád sétányon napnyugtától másnap reggel 9 óráig sétáltathatók póráz nélkül a kutyák, áll a posztban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Szóban már figyelmeztettek

Az utóbbi hetekben a közterület-felügyelők szóban valamint szórólapok átadásával tájékoztatták a kutyasétáltatókat a közterületi kutyasétáltatás szabályairól. Fellépésük alapvetően kedvező visszhangot váltott ki, a kapcsolatfelvétel illetve a tájékoztatás eredményeképpen kedvező változások történtek, és lényegesen kevesebb póráz nélkül sétáltatott kutyával találkoztak a kerület közterületein, írják.

FRISS! “Megyek utánad” – Belerokkant a fájdalomba a százhalombattai halálos baleset vétlen áldozatának a lánya – A rokonok tartják benne a lelket

Lejárt az egy hónapnyi türelmi idő

“Tájékoztatjuk a tisztelt kutyatulajdonosokat, hogy az egy hónapnyi türelmi idő után 2021. februárjától a közterület-felügyelők már élnek azzal a jogszabályi lehetőséggel, hogy közigazgatási eljárást kezdeményezzenek a Budavári Önkormányzat Jegyzőjénél vagy közigazgatási helyszíni bírságot szabjanak ki.” – derül ki a bejegyzésből.

Nem a bírságolás a fő cél

Mivel a közterület-felügyelet célja nem elsődlegesen a bírság kiszabása, hanem az, hogy a jogszabályok betartását elérjék, és kevesebb konfliktus legyen az kutyát tartó és kutyát nem tartó állampolgárok között, kérjük a kerületben élő kutyatartókat, hogy ügyeljenek a szabályok betartására. Az állatok védelméről és kíméletéról szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávtv.) az állatvédelmi bírság alapösszegét 15 000 Ft-ban határozza meg, ami ismételt szabályszegés esetén akár 120 000 Ft-ig terjedhet.

Az állattartó kötelese biztosítani az oltási könyvet

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008 (XII. 20) FVM rendelet 4. § (1) bekezdés b) pontja alapján az „állattartó köteles biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából”. A közterület-felügyelők 2021. február hónaptól az oltási könyv meglétének ellenőrzését is feladatul kapták azzal a kiegészítéssel, hogy annak meglétét elfogadottnak tekintik abban az esetben is, ha a kutyát sétáltató azt lefényképezve a telefonján mutatja be az ellenőrzés során.

A kedvtelésből tartott állatok

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B. § (10) bekezdése kimondja, hogy négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chip) megjelölve tartható. A rendelkezés betartását az önkormányzat jegyzője és a járási állat-egészségügyi hatóság ellenőrzi, és a be nem tartás esetén állatvédelmi bírság kiszabására van lehetőség, melynek összege 45 000 Ft. A fenti rendelkezés alapján az intézkedés során a közterület-felügyelők az állatokban a transponder meglétét is ellenőrzik, melyben kérjük a gazdik segítségét és együttműködését.

Itt a teljes poszt:

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Budai vár