Hidat avatott Verseghi-Nagy Miklós szentendrei polgármester. A várost átszelő Bükkös-patak felett átívelő fahíd elnevezésére szavazást írtak ki. Lehet, hogy hamarosan Szentendrénél a Dunán is lesz híd.

A piactéri átjárónál lévő megújult hidacskát a szombati piacnapon adták át ünnepélyes keretek között – és ahogy az egy hídavatáshoz illik: hordógurítással.

A hordót a szentendrei polgármester, Verseghi-Nagy Miklós és a helyi Kőhegybor képviseletében Solymosi András gurította át, utalva arra a hagyományra, hogy aki elsőként kel át egy új hídon, azt balszerencse éri, ami a hordó esetében azt jelenti, hogy csapra verik. Ez most is így történt: a jelenlévőket Kőhegyborral és pogácsával kínálták a szervezők.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál havi 300 ezres olvasottsága felpörgeti a bizniszt. Az Üvegtigrisnek már segítettünk, a te üzletedet is fellendítjük, hiszen minket olvasnak a vásárlóid! Klikk ide a részletekért!

A hidat október közepén cserélték újra, mivel a régi híd fa elemei olyan mértékben elöregedtek, elkorhadtak, hogy már nem volt lehetséges a javítása. Az új híd szerkezete a meglévővel nagyrészt azonos keresztmetszettel, nagyrészt vörösfenyő felhasználásával készült, és egy darabban szállították a helyszínre. A beruházás mintegy hatmillió forintos költségeit a város saját forrásból finanszírozta.

Verseghi-Nagy Miklós a Facebook oldalán egy hozzászólásra válaszolva elmondta, hogy jövőre a rendelő előtti kishidat is szeretnék megújítani.

A polgármester meghirdette a szavazást a híd elnevezésére is, ugyanis tudomása szerint korábban nem volt a hídnak neve. A városvezetés hasonló elnevezést szeretne, mint például a szintén Bükkös-patakon átívelő Mókus hídé. A javaslatokat a sajto@szentendre.hu címre várják november 5-ig – írja a szentendre.hu.

Híd a Dunán Szentendrénél

Összesen 330 méter hosszú lesz és nagyjából ott épül, ahol most a szentendrei kikötő van. Szigetmonostort köti össze a 11-es úttal, csak gyalogosok, kerékpárosok és megkülönböztető jelzést használó járművek haladhatnak át rajta.

A szentendrei Duna-partra megálmodott Waterfront elnevezésű, négycsillagos szálloda tervezése kapcsán egy olyan tanulmányterv készült, melyben az alábbi képen látható új dunai híd is szerepel.

A tervezett híd lehet az egyik eleme a fejlesztendő EuroVelo6 kerékpárútnak, de mindenképpen fontos kerékpáros kapcsolatként üzemel majd Szentendre és a Szentendrei-sziget között.

A híd létesítésének a tervezés jelenlegi fázisában nem célja közúti forgalom kapcsolatának biztosítása, de a megkülönböztetett jelzést használó járművek használhatják majd, mivel jelentősen lerövidíti a sziget településeinek Szigetmonostor és Pócsmegyer elérését a 11. sz. főút irányából – írtuk itt a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon.

Az új híd mindenképpen közlekedési előrelépést jelenthet a Szentendrei-sziget települései számára. Mivel egyelőre tanulmánytervről van szó, még az is elképzelhető, hogy szélesebb lesz a híd és nem csak bringások vagy egy mentőautó fél el rajta.

Kiemelt kép: szentendre.hu