Jöhetnek a 30 emeletnél is magasabb házak. A toronyházépítési tilalom nem vonatkozna a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra – áll az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának mai javaslatában.

Változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a magasházak építési szabályainak módosítására benyújtott kormányzati javaslaton csütörtökön. A módosítás 90 méterre növelné a toronyházzá minősítés határát az eredeti előterjesztésben szereplő 65 méter helyett, ahogy azt már egy korábbi, gazdasági bizottsági módosító javaslat is tartalmazta. A testület azonban ezt kiegészítette.

A toronyházépítési tilalomról szóló bekezdésbe bekerül egy kitétel: a tilalom azokra a telkekre nem vonatkozna, amelynek beépítési szabályait a kormány rendeletben határozhatja meg. Az elfogadott javaslat értelmében a 65 métert meghaladó építmények engedélyezése a központi tervtanács hozzájárulásához kötött.

Az agglomerációból is látszik majd Budapest új felhőkarcolója című cikkünkre sokan reagáltatok a Facebookon. Egyesek szerint nincs rá szükség, mások szerint roggyant kinézete van vagy éppen ronda. Az összes hozzászólás itt éred el.

Hegedűs Lorántné, a bizottság jobbikos alelnöke az ülésen kijelentette: a képviselők valójában a tervezett Mol-székház sorsáról döntenek, a változtatás arra vonatkozik. Szerinte teljes egészében megváltoztatják a törvény lényegét, amelynek célja eddig az volt, hogy 65 méternél magasabb házak ne épülhessenek az országban. Rámutatott, még a módosításban szereplő 90 méteres határ sem érvényesül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokra. Szerinte emiatt felesleges területrendezési szabályokat alkotni, hiszen a kormány bármelyiket felülírhatja.

Frakciótársa, Szilágyi György egy másik budapesti beruházást is szóba hozott és feltette a kérdést: hány toronyház építéséhez kíván különleges engedélyt adni a kormányzat.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a felvetésekre úgy felelt: országos hatályú szabályt alkotnak, amely nem egyedi esetekről szól. Fontosnak ítélte, hogy minden 65 méter feletti építmény sorsáról egy szakmai testület, a központi tervtanács dönt majd. Rámutatott arra is, hogy eddig az épületek magasságát tartalmazta a szabályozás, most viszont az építményét, vagyis annak legmagasabb pontját, akkor is, ha az egy antenna.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: BudaPestkörnyéke.hu illusztráció


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!