Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. A figyelmeztetést érdemes komolyan venned, mert tavaly például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek a tulajdonosa 5 millió forintos bírságot kapott. A hatóságok július 1-jétől bírságolhatnak, Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre.

A védekezést nem lehet elég korán elkezdeni. Ugyan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csak július 1-jétől bírságolhat, azonban a megyei kormányhivatalok munkatársai már korábban ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent – közölte a NÉBIH a BudaPestkörnyéke.hu információs portállal.

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

15 ezertől 5 millióig bírságolhatnak

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Belterületen nagyobb a bírság!

Nem árt tudni, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik – írja a Pénzcentrum.

A NÉBIH friss tájékoztatása szerint a tavalyi szezonban: belterületen: 69 esetben, összesen 9 517 175 forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot. A legmagasabb összegű bírság pedig 5 millió forintra rúgott. Külterületen: 2837 esetben, összesen 133 262 567 forintnyi növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legmagasabb összegű bírság pedig 1 210 000 forint volt.

Rengeteg plusz költség is kapcsolódik hozzá

A kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az “ügyfélnek” kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják: a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta), a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre) a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget, külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!