Életet mentett egy dunakeszi rendőrnő csütörtökön este Újpesten. Csőrés Szilvia, a Dunakeszi Rendőrkapitányság Őr- Járőrszolgálati Alosztály vezetője hosszú perceken át küzdött egy vérben úszó ember életéért. Azóta is az események hatása alatt áll. Vele beszélgetett a helyi lap, a Dunakeszipost.hu munkatársa.

Csütörtökön este 8 óra után mentem Dunakeszi irányába Újpesten a Váci úton – meséli a rendőrnő, majd folytatja:  Nem voltam szolgálatban. Ekkor vettem észre a két teljesen összetört kocsit. Hatalmas ütközés lehetett. Azonnal megálltam. Közben hívtam a dunakeszi központi irányító parancsnokot, tőle kértem további segítséget.

Vérbe fagyva feküdt

Láttam, hogy teljesen összetört autók vannak az út mentén. Még egy közlekedési táblát is kivittek a járművek. Ekkor pillantottam meg, hogy egy ember vérbe fagyva fekszik az egyik autó mellett.

Amikor kiszállt, mit látott, milyen állapotban volt az a nő, aki segítségre szorult – kérdezi tőle a lap munkatársa. „Furcsa, de higgye el, hogy nem tudtam, férfi vagy nő az áldozat. Annyira vérben úszott az arca.”

Mondtam, hogy rendőr vagyok, de ez nálam összemosódik, akkor is rendőrként reagálok, ha éppen nem vagyok szolgálatban – meséli a dunakeszi rendőrség munkatársa. Ez nálam teljesen összemosódik. Ez számomra normális, tehát a tanult módszerekkel azonnal elkezdtem a mentést.

Egye ember életéről volt szó

Éreztem, hogy egy pillanatig sem habozhatok, hiszen egy ember életéről van szó. Az emberek is azt kiabálták, hogy nem lélegzik, cselekednem kellett.

Milyen kiképzést kaptak ilyen helyzetre – teszi fel a kérdést a post riportere. „Szakszerűt, hogy egy szóval válaszoljak, de ez volt az első ilyen éles helyzetem, amikor nem volt más, aki segíteni tudott. Odatérdeltem, megnéztem a légutait, praktikusan, hogy nem nyelte-e le a nyelvét és elkezdtem a mellkasi kompressziót, mert tényleg nem lélegzett  az illető, akiről, mint mondtam, nem tudtam, hogy férfi vagy nő.

Elvesztette az időérzékét

Arra a kérdésre, hogy mikor észlelete, hogy sikerrel járhat azt válaszolta: „Őszinte leszek, nem tudom. Teljesen elvesztettem az időérzékelésemet. Volt egy pillanat, amikor elkezdett az áldozat gyengén, de magától is lélegezni. Sokáig kellett csinálnom. Ez egy nagyon fárasztó műveletsor.

Minden elismerésem azé a fiatalemberé, aki megkérdezte, hogy mit tud segíteni.  A végén kéz a kézben alkalmaztuk a kompressziót, hiszen ez nagyon fárasztó. Tehát fizikailag sokat segített. Fantasztikus, hogy ezt megtette, mert a többi emberen inkább a pánik jeleit láttam. Ez részükről természetes, hiszen a mindennapokban ilyennel nem találkozik az ember” – mondja a rendőrnő.

Érzelmileg felkavart állapot

Mit tud ilyenkor tenni egy laikus – kérdezik tőle. „Győzze le a pánikot! Nézze meg a sérült ember szájüregét, hogy nincs e benne valamilyen tárgy, vagy a nyelvét nem nyelte le. Ezt meg kell csinálni. Aztán ritmusosan a szegycsontnál nyomja meg a mellét. A fontos, hogy ritmusosan, mint a filmeken és valószínűtlenül erősen kell. Érezni fogja, ha elindul a légzés.”

A hírek szerint addig tartotta életben a nőt, ameddig kiértek a mentősök. Azt mondja az életmentő rendőr, hogy azóta is érzelmileg felkavart állapotban van. Nagyon mélyen bennem él az a csütörtök este. Erős érzelmeket kavar még mindig bennem. 14 éve vagyok rendőr, sok helyszínt láttam már, de most csak rajtam múlott minden és ez így más. Másnap már szolgálatra jelentkeztem – fejezi be a visszaemlékezést a dunakeszi életmentő rendőrnő.

Dunakeszihez kapcsolódó cikkek:

Már Dunakeszin vannak a legújabb emeletes vonatok, hamarosan utazhatunk is rajtuk

Kiemelt kép: Csőrés Szilvia, a Dunakeszi Rendőrség életmentő rendőrnője interjút ad az RTL-nek


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!