A Pest 4-es választókerület a Dunakanyar váci oldala, 37 település tartozik ide az Ipoly, Börzsöny és a Dunakanyar mentén. Nagyjából 74 ezer választópolgár fog dönteni arról, hogy ki legyen a térség országgyűlési képviselője az elkövetkező négy évben. A térség egyik legizgalmasabb kérdése az új váci szennyvíztisztító ügye. Inotay Gergely ellenzéki képviselőjelölt szerint ezt kifejezetten a gödi Samsung-gyár óriási mennyiségű, ipari titoknak minősített összetételű szennyvizének építi Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek a cégei.

A megosztás nagymesterei

A Pest 4-es körzetben sok a kistelepülés és a vallásos ember, ezért az ellenzéki összefogás részéről Vác alpolgármestere, a civilben hitoktatóként dolgozó Inotay Gergely a kormánypárti jelölt legfontosabb kihívója. Inotay nem titkolja, hogy kapott hideget-meleget a templomban, mert ellenzéki oldalon politizál, ő viszont azt mondja, a KDNP jelenleg nem testesíti meg keresztényi értékeket, inkább csak megosztó párt, a megosztás nagymesterei – mondta nemrég a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjúban.

Haragszik a váciakra

A választókerület legnagyobb problémái a legnagyobb városban, Vácon összpontosulnak. A 200 ezer embert ellátó váci szakrendelő pocsék állapotban van, a politikus szerint funkciójára alkalmatlan. Inotay Gergely állítja: a helyi kormánypárti képviselő, Rétvári Bence haragszik a váciakra, ezért nem készült még el a rendelő modernizálása és ezért nem kapták meg a korábban megítélt pénzeket a váci belváros felújítására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ipari titok

A váciak másik nagy problémája, hogy a gödi Samsung-gyár szennyvizét Vácra fogják vezetni. Jelenleg ipari titok milyen anyagokat tartalmaz ez a szennyvíz, annyit tudni, hogy napi 10 ezer köbméter szennyvíz érkezik majd Vácra.

A kormányhivatal szerint minden oké

A képviselőjelölt elmondása szerint az új szennyvíztisztítót Mészáros Lőrinc cége építi, a Pest Megyei Kormányhivatal szerint pedig nem veszélyes a napi 10 ezer köbméter, vagyis 20 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő szennyvízmennyiség, ezért a kormányhivatal nem kért környezeti hatástanulmányt.

Ipri hó hullhat a környéken

Inotay Gergely azt is állítja, hogy a Samsung-gyárban napi 20 ezer köbméter szennyvíz termelődik, ennek fele kerül Vácra, egy részét helyben újrahasznosítják, másik részét pedig gőzként a levegőbe engedik, vagyis szerinte a környéken élők nemsokára megtapasztalhatják az ipari hó és az ipari üvegházhatás helyi jelenségeit.

Kevés helyi dolgozik a Samsungnál

Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy a Samsung-gyárban kevés helyi dolgozik, főleg ukrán és koreai vendégmunkások vannak a gyárban. Szerinte a munkavédelmi előírások ebben az üzemben sokkal lazábbak, mint Koreában a Samsung ottani gyáraiban.

Urambátyám világ

Az ellenzéki képviselőjelölt a friss felmérések alapján azt állítja, hogy a választókerület nagyobb települései, Vác, Sződliget, Őrbottyán változást szeretne és őt támogatják. A politikus elmondta, hogy véget szeretne vetni az urambátyám világnak és minden településnek megadja, ami jár az ott élőknek.

A rezsicsökkentésből ne a kerti medencét fűtsék

Vác és térségének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje állítja: a rezsicsökkentésre szükség van, de nem úgy, mint most. Szerinte, aki a kerti medencéjére akarja költeni az olcsóbb áramot vagy gázt, az fizessen többet, a szegények pedig sokkal kevesebbet.

Váci Duna-híd

A váci Duna-hídról is beszélt a képviselőjelölt, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagy szükség lenne rá, de alaposan át kell gondolni, hol épüljön meg, mert Vác belvárosában nem kell híd, ugyanakkor a munkaerő mobilitása miatt ő inkább támogatja a híd megépülését.

Billegő körzet

A váci választókörzetben a Pest 4-ben a legutóbbi választás során, 2018-ban 51%-al nyert a kormánypárti Rétvári Bence, sokan ezért most billegő körzetnek tartják Vác térségét. Rétvári Bence főleg a Facebookon kampányol, rétest süt, átad, országos ügyekről posztol.

Rétvári Bence táblával jelzi, ha elkészül egy fejlesztés a térségben

Forrás: Facebook

Csak írásban válaszolt volna

A BudaPestkörnyeke.hu hírportál megkereste Rétvári Bencét is, aki csak írásban volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, amely egy sajtónyilatkoznak tekinthető, hiszen nincs visszakérdezési lehetőségünk. Az Inotay Gergellyel készült személyes interjút itt lehet elolvasni.

Ezek az interjúk is érdekelhetnek

Kiemelt kép: Inotay Gergely, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt, Pest 4-es körzet