Megfenyegették és megverték, állítása szerint a nyakára akarták tenni a kést. Most is ütés nyomát viseli a szeme alatt, közben jobb jövőt szeretne a kislányának és egyedülálló applikációt fejleszt a választóknak. Korrupciómentes Magyarországot akar, ahol az adófizetők pénzét értékteremtő, életminőséget javító dolgokra költik, a közpénz ellopása pedig nem marad büntetlenül. Kiábrándult egykori Fidesz-szavazónak vallja magát, aki már egyáltalán nem fideszes, hanem az ellenzéki összefogás jelöltje a Pest 7-es körzetben. Fricsovszky-Tóth Péter Vecsésen, az irodájában adott nagyinterjút a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

A szeme alatt látható sérülés még annak a verekedésnek a nyoma, amelytől nemrég hangos volt a sajtó? Mi történt pontosan?

Túlzás, hogy verekedés, mert semmiféle verekedésről nem volt szó. Egy előre megtervezett fideszes provokáció nyoma ez. Egy provokatőr leköpött, majd megütött. Kicsit részletesebben az történt, hogy a gyáli fórumunkon megjelent Hegymegi István, magát a Demokratikus Koalíció támogatójának mondó, valójában a Fidesznek dolgozó önkormányzati képviselő, aki engem folyamatosan támad és minden felületen megpróbál lejáratni. Odamentem hozzá és megkértem – erről videófelvétel is van – ha már DK-snak mutatja magát, legalább ezen a fórumon, ahol itt lesz Dobrev Klára, legalább itt nem kellene a Fidesz szekerét tolnia. Majd pont megérkezett az egyik péceli munkatársam, akinek azt mondtam, hogy szeretném neki bemutatni a gyáli ellenzékbe bújt Fidesz-bérenc kollégát. Ekkor köpött le Hegymegi István. Mivel a köpésre nem voltam felkészülve, jobb kézzel megpróbáltam eltolni magamtól, mire ő a bal kezével hatalmasat ütött az arcomba. Természetesen nem ütöttem vissza. Feljelentést tettem és látleletet vetettem, az ütés nyoma pedig igen, még mindig látszik a szemem alatt. Hegymegi Istvánról azt érdemes tudni, hogy már hónapokkal ezelőtt lebuktattuk azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben érdekelt a fideszes vezetésű gyáli önkormányzat beszerzései kapcsán, hány tízmillió forinttal gazdagodik, hogy képviselőként megszavazza és utána alvállalkozóként beszámláz a fővállalkozóknak. Én azt gondolom, hogy ő teljes mértékben távol áll az ellenzéktől. Lényegében őt már a Demokratikus Koalíció is kidobta magából, de még nem ért véget a párton belüli hivatalos kizárási eljárás.

Hegymegi István azt mondta egy interjúban az Indexnek, hogy Önt személyesen Márki-Zay Péter választotta ki, Amerikából ismerik egymást, ahol Ön állítólag Soros-szervezetektől valamilyen kiképzést is kapott.

Az Index egy fake news portál, amikor helyt adnak a Hegymegi István nevű Fidesz-provokátornak. Márki-Zay Pétert én 2018–19 óta ismerem. Teljes mértékben valótlanság, hogy mi közösen Amerikában találkoztunk és különböző Soros-kiképzéseken vettünk részt, meg hogy ő ragaszkodott a személyemhez. Ő egy tisztességes civil emberhez ragaszkodik, akit nem mocskolt össze az elmúlt harminc évnek a politikája, illetve különböző párthovatartozása, és igen, ebben hasonlóak vagyunk. Egyébként én is kiállnék Márki-Zay Péter mögül, ha valami olyan dolog derülnek ki róla, ami nem összeegyeztethető az értékrendszeremmel, szerintem fordítva nála is ugyanez lenne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

És mi a helyzet Amerikával?

A páromnak egy üzleti útjához csatlakoztam, így  kétszer kint voltunk az USA-ban egy-egy hónapot. Először 2018, majd 2019 augusztusában. Érdekes lenne megnézni, hogy mennyi az esélye, hogy éppen akkor kint volt Márki-Zay Péter is. Ő már akkor régen itthon élt és polgármester volt Hódmezővásárhelyen, ott találkoztam vele először. Szóval az egész egy fake news, amit rólam mondott Hegymegi István.

Miért találkozott Márki-Zay Péterrel Hódmezővásárhelyen?

A 2019-es önkormányzati választáson polgármesterként indultam Üllőn. Tulajdonképpen tanácsot kértem Márki-Zaytól. Egy videót forgattunk, amelyben támogatott. Azért kértem a tanácsát, hogy mit mondjak azoknak, akik attól tartanak, hogy van-e élet a fideszes városvezetés után. Ő teljes mértékben megnyugtatott, hogy simán. És azóta be is bizonyította ezt az állítását. Ezekből rakták össze a rólam szóló kamusztorit a fideszes provokatőrök.

Fricsovszky-Tóth Péter interjú közben

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ön egyébként hogyan lett az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselője? Hogyan vezetett el az út idáig?

Pár napja pont erről tettem fel egy videót a Facebook-oldalamra. A lényeg, hogy 2007 februárjában vettem egy telket Üllőn a Sportliget lakóparkban, felépítettem egy házat, majd jött a válság, végül 2013-ban tudtunk beköltözni. Örültünk az új ingatlannak, de azt is láttuk, hogy nincs aszfaltos út, nincs közvilágítás, nincs vízelvezetés, nincs járda, nincs lényegében semmi. Mérges lettem és közérdekű adatigényléssel megszereztem az önkormányzat és a kivitelező közti egyeztetések jegyzőkönyveit, szerződéseket és döbbenetes mutyikba futottam bele. Kirajzolódott egy bűnszervezet, illetve a nem megfelelő gazda önkormányzati hozzáállás, amiből több száz millió forintos kár keletkezett, amit a lakókon próbáltak behajtani. Ekkor én a lakók érdekeit képviseltem minden fórumon, így egyre többen megismertek, az ellenfeleim pedig megfenyegettek.

Ki és miért fenyegette meg Önt?

Megzsaroltak és megfenyegettek. 2015-ben az üllői önkormányzat épületébe hívtak a lakópark ügyében. Két emberrel találkoztam. Az egyik egy fideszes ügyvéd, aki az önkormányzatnak és annak a vízközmű társulatnak volt az ügyvédje, amelyhez a lakóparkunk tartozott, a másik személy pedig ugyanennek a vízközmű társulatnak az elnöke volt. Felvétel készült, egyértelműen elhangzott a részükről, hogy végem lesz nekem meg a családomnak, torkomra teszik a kést, ha tovább folytatom a lakók érdekérvényesítő tevékenységét, mert ez bizonyos embereknek sok százmillió forintjába kerülhet.

Szóval azt kérték, hogy álljon le, mert kezdett kellemetlen lenni?

Igen. Természetesen nem álltam le. Nekem kos a csillagjegyem, annak minden rossz és jó tulajdonságával. Először azt gondoltam, hogy kik ezek a kiskirályok? Felháborítónak tartottam, hogy mi mindent engednek meg maguknak. Én multiknak dolgoztam beszállítóként, nem voltam hozzászokva ehhez a stílushoz. Kézbe vettem a lakóparkunk ügyeit, bíróságra jártam, az igazunkért harcoltam. Azóta is ezt teszem, mert nagyon nem szeretném, ha a kislányomnak egy mutyiországban kellene felnőnie, ahol semmit sem számít a tehetség, a versenyszellem csak az, hogy ki, kivel van jóban. A dolgok megjavítása érdekében lettem önkormányzati képviselő, most pedig azért szeretnék a térség, a Pest 7-es körzet országgyűlési képviselője lenni, hogy senkit se verhessenek többé át az ingatlanbefektetők, ne lehessen következmények nélkül megkárosítani az embereket, ne lopják el a most hatéves kislányom és a gyermekink jövőjét. Korrupció és mutyimentes Magyarország kell. Ezért fogok dolgozni. Tudják, az nagyon kemény pillanat volt, amikor a kislányom, amikor a maga kis világában összerakta azt, hogy képviselőjelöltként mire is készül most az apukája, pár napja az autóban azt kérdezte tőlem: Apa, ha a Fidesz nyer, akkor a torkodra teszik a kést? Egy pillanatra ledöbbentem ezen, meghatódtam és bevallom elérzékenyültem. Mondtam neki: Édeském, nyugodj meg, nem lesz ilyen. Szóval itt tartunk, ilyen országban élünk. Ezen kell most áprilisban változtatnunk. Ha a választók segítenek, lecseréljük ezt a korrupt, hazug és pökhendi rendszert.

Itt a Kelet-pesti agglomerációban nagyon sok gond van az ivóvízellátással. A csapokból gyakran barna víz folyik. Ha képviselő lenne, hogyan oldaná meg ezt a problémát?

A megoldás nagyon egyszerű: nem szabad forrásokat elvonni a közműszektortól, pénzt kell adni a csővezetékek karbantartására. Itt a Pest megye 7-ben, az összes településen régi a csőhálózat. 40-50 éve kerültek a földbe, ezeket a csöveket már cserélni kellett volna, de a kormány semmilyen forrást sem adott ebbe az ágazatba. Ez ellen a térség fideszes képviselője, Szűcs Lajos sem szólalt fel érdemben soha. Ha fontos lett volna neki és a Fidesznek az emberek problémája 12 év alatt megoldhatták volna. Ehhez képest kamubeadványokat visz a Parlamentbe, majd lefotóztatja magát, hogy átadott egy levelet 12 év után egy államtitkárnak. Nevetséges! Ez nem képviselet, ennél sokkal többet érdemel a Vecsés-Üllő-Gyál térségében élő sok százezer ember. Üllő környékén egyébként a szennyvíz okozta bűz is óriási probléma.

Konkrétan mi a gond?

2018-19-ben vettük először észre azt, hogy rohadt büdös van. Az a lakópark, ahol élünk a Gyáli-patak közelében van. Amikor csapadékos idő esetén a monori szennyvíztisztító medencéi megtelnek, a patakba engedik a szennyvizet és nagyon büdös lesz a vízfolyás mentén Vecséstől Gyálig. Nagyjából 50 ezer embert érint a szagkérdés. A patak élővilága időközben már szinte teljesen elpusztult. Halkan jegyzem meg, hogy több helyen ebből a patakból öntöznek olyan káposztaföldeket is, amelyről a hungarikumnak minősített Vecsési savanyúkáposzta alapanyaga származik. Az agglomerációban több helyen probléma, hogy az egyre növekvő lakosságszám miatt a települések kinőtték a szennyvíztisztító telepek kapacitását, pénzhiány miatt nem bővítették azokat, és bizony több helyen a közeli patakba engedik a fertőzésveszélyes, bűzös mocskot. Petíciót is írtam a fideszes képviselőnek, Szűcs Lajosnak, ha a szolgáltató kapna forrást, megoldaná a problémát.

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ha jól értjük akkor a rezsicsökkentés vélelmezett egyik hatásáról beszél, több pénz kellene. Erre mondja a Fidesz, hogy az ellenzék el akarja törölni a rezsicsökkentést.

Nem urizálni kell, nem vadászkiállítást kell, nem stadionokat kell építeni, hanem a közműszektor fejlesztésére kellene költeni. Ennek az országnak sok pénze van, de rosszul költik el. Ha korrupció és mutyimentes országban élnénk, bőven lenne pénz a szennyvíztisztítók fejlesztésére és az ivóvízhálózatok bővítésére, cseréjére is. Mi azt kínáljuk az embereknek, a választóknak, hogy értelmes, jövőbe mutató dolgokra költsünk. Olyanra, amely a legtöbb ember számára értéket teremt, mert egészségesebb, minőségibb életet tud élni. Itt a térségben összeállt egy Vízkoalíció nevű civil szerveződés, hogy megmozgassa az ivóvízhálózat tűrhetetlen helyzetét. Amikor a térség fideszes képviselője, Szűcs Lajos, aki a Teniszszövetség bukott elnöke, mert milliárdok tűntek el az irányítása alatt, szóval hirtelen a képviselő előlépett és úgy tesz, mintha fontos lenne neki a környék ivóvízellátása. 12 éve nem csinált semmit, most hirtelen látszattevékenységekbe kezdett.

Amúgy milyen a kapcsolata a térség kormánypárti képviselőjével, Szűcs Lajossal? Itt jegyezzük meg, hogy szerettünk volna vele is interjút készíteni, kerestük, de nem reagált semmit. Szóval milyen a viszonyuk?

Ismerjük egymást, személyesen is többször találkoztunk. Én 2010-ben a Fideszre szavaztam, majd 2014-ben a függetlennek mondott üllői fideszes polgármesterre voksoltam, akinek a regnálása idején – ahogy az előbb elmeséltem – megfenyegettek, hogy a torkomra teszik a kést. Az eset után kértem időpontot Szűcs Lajoshoz és elmondtam neki, hogy itt milyen problémák vannak. Ő jött a szokásos dumával, hogy jaj de jó, itt van egy tettre kész fiatalember, aki beleássa magát a dolgokba, ilyenekre van szükség ebben az országban. Mondom, nagyon-nagyon jó, akkor azt mondja már el nekem, miért van az, hogy az ön párttársai a torkomra akarják tenni a kést. Azt is mondtam neki, hogy ezt felvétellel is tudom bizonyítani. Erre az volt a válasza, hogy hogy hú, neki most hirtelen mennie kell. Fölállt és tényleg elment. Ő egy végtelenül arrogáns, hazug és a maffiamódszereket nem teljes mértékben elutasító fideszes politikus. Nem kedvelem.

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ön tulajdonképpen Márki-Zay Péterhez hasonlóan egy kiábrándult fideszes szavazó?

Abszolút, de már rég nem vagyok fideszes, nagyot csalódtam bennük. A Fidesznek történelmi lehetősége volt, amit kihagyott. Kétharmaddal minden lehetőségük megvolt, hogy ezt az országot tisztességesen jó irányba vigyék, de nagyon csúnyán visszaéltek vele. Szerintem sokan gondolják ezt ebben az országban. Nekem van egy elméletem arról, hogy a Fideszenek az általuk elkövetett bűnök ellenére miért van még mindig támogatottsága. Az embereknek két része van. Az egyik, akik be tudják látni, ha rosszul döntöttek. Én azt gondolom, közéjük tartozom, be tudom látni és tudok változtatni. Viszont nagyon sok ember a végletekig ragaszkodik a rossz döntéséhez, mert akkor szembe kellene néznie azzal, hogy őt átverték. Erre az önvizsgálatra nem sokan képesek, inkább tovább védik a Fideszt a családi vagy baráti vitákban annak ellenére, hogy ők is folyamatosan kapják a pofonokat. 400 forintos eurót, 10 százalékos inflációt, csak be kell menni a boltokba és látszik mennyire nem tudott a Fidesz 12 év alatt erős magyar gazdaságot csinálni. Napról-napra alig ér valamit a pénzünk, aztán gyurcsányoznak, brüsszeleznek, sorosoznak. Ezt most kell leállítani. 12 év kormányzás után még mindig visszafelé mutogatnak? Önök hallottak valami konkrétumot arról mit akar a Fidesz, van valamelyik fideszes képviselőjelöltnek programja? Nincs, csak nyomják a kormánypropagandát. Ezért sincs normális ivóvíz itt a Pest 7-es körzetben, mert Szűcs Lajos sem csinált semmit, most sincs programja.

Itt a Kelet-pesti agglomerációban sok településen, például Vecsésen, Üllőn, Gyálon komoly probléma, hogy a vasútvonalak kettévágják a településeket. Ezek forgalmas nemzetközi és elővárosi vonalak, a sűrűn közlekedő vonatok miatt gyakran vannak zárva a sorompók, sok torlódást okoznak. Ha képviselő lenne, ezen hogyan változtatna?

A legfontosabb, hogy olyan új MÁV-vezetés kell, aki konszenzusra törekszik és aki a valós fejlesztéseket megcsinálja, nem pedig eltolja. Az elmúlt 12 évben sok átjárót megcsinálhattak volna nem szintbeli kereszteződéssé, tehát alul,- vagy felüljárók sokasága épülhetett volna, de a MÁV erre nem volt nyitott, a fideszes képviselő pedig ezeket az ügyeket sem nyomta. Ha a kormánynak valódi szándéka lett volna az, hogy az itt élő embereknek segítsen, akkor a MÁV-ot abba az irányba terelik, hogy oldja meg az átjárók ügyét. A 12 év tétlenkedése mellett nagyon elhibázott volt, hogy az M0-ás autóutat fizetőssé tették, ezzel ugyanis nagyobb forgalom jelent meg a mellékutakon. Ha képviselő leszek mindenképpen szorgalmazom az M0-ás ingyenessé tételét és a vasúti átjárók átépítését.

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Milyen a viszonya a polgármesterekkel, és ha képviselő lesz, akkor milyen lesz a hozzáállása azokhoz a polgármesterekhez, akik nem ugyanazt gondolják a világról politikailag, mint Ön?

Pár napja volt egy lakossági fórumom a legkisebb térségben lévő településen, Felsőpakonyon, ahol ott volt a fideszes Nagy János polgármester, és pont arról beszélgettünk, hogy a választókörzet polgármestereihez nem páralapon fogok viszonyulni. Az a fontos, hogy együtt dolgozzunk az emberek jólétéért. Természetesen van egy-két olyan polgármester, akivel nem fogok kávézgatni, de a szakmai kérdésekben még ők is számíthatnak rám.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely nyitni szeretne az agglomeráció felé. Erről szól a Magyarország Szíve Program, amely a főváros és az agglomerációs települések együttműködésének adna keretet. Ez hogyan csapódik le itt az Ön választókörzetében?

Több tekintetben is. A program egyik fő vonulata az agglomeráció népességszámának döbbenetes növekedése, amely még most sem lassul. Erre nem voltak és most sincsenek felkészülve a települések. Ezért van szükség arra, hogy a főváros, illetve az agglomeráció közösen lépjen, mert azonos problémák vannak, és sokkal költséghatékonyabb, előremutatóbb, ha végre tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. A másik fontos kérdés a közlekedés ügye. Egységes menetrendet, egységes tarifarendszert szeretnénk. Az a cél, hogy az elővárosi vonatok is kiszámíthatóan, gyakran közlekedjenek.

Nemrég Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója adott nekünk kétrészes nagyinterjút, ebben elmondta, hogy azért is fejlesztik az elővárosi vasútvonalakat, hogy a szerelvények negyedóránként indulhassanak.

Az egy nagyon jó elképzelés, csak jó lenne, ha végre történne is valami, nem csak beszélnének a célokról. A Magyarország Szíve Programban a környezetvédelem is fontos szempont. Azt szeretnénk, ha nem építenének be több erdőt, mezőt. Gyálon például a város közepén lévő Kiserdőt nagymértékben legyalulná a fideszes városvezetés, hogy ott idősek luxusotthona épüljön a gyáliak pénzén. Felvételem van arról, hogy a tehetős budapesti nyugdíjasok a célcsoport. Nekünk az az álláspontunk, hogy az időseknek valóban kell jóminőségű otthon, de azért ne vágjanak ki egy egész erdőt.

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ahogy hallgatom Önt, az vetődik fel bennem, hogy egy multinacionális vállalatok hatékonyságán edződött, üzleti világból érkezett ember szembesül a magyar önkormányzati rendszer nem túl nagy hatékonyságával és a bürokrácia versenyszemléletének hiányával. Az Ön konfliktusait nem ez okozza?

Abszolút így van, ezt jól látja. Én a Corvinuson elvégeztem a projektmenedzsmenet szakot, amely a különböző folyamatok feltérképezéséről, hatékonyságuk növeléséről szól. 2019-ben, amikor Üllőn önkormányzati képviselő lettem, felajánlottam, hogy ingyen, önszorgalomból vállalom az önkormányzati munka feltérképezését, hatékonyabbá tételét, hiszen iszonyatosan jó számítógépes programokkal jelentősen lehet gyorsítani a hatósági, a pénzügyi, igazgatósági munkaköröket. Ezzel a város sokkal versenyképesebb, a lakók felé szolgáltatóbb szemléletű lenne. Azt mondták, hogy köszönjük szépen, nincs rá szükség. Most egy olyan speciális applikáción dolgozunk, amely megválasztásom esetén nagy segítség lesz nekem és a választóknak is. Könnyen elérnek, bejelenthetnek vele hivatalos dolgokat, határidőket rendel hozzá a rendszer és azonnal megmondja mivel, kihez kell fordulni. A lakosságot is bevonjuk a folyamatokba, átláthatóvá, egyszerűvé teszünk mindennapos, de bonyolultan intézhető dolgokat. Ezzel például egy új kátyút is egy gombnyomással a megfelelő embernek be lehet jelenteni, aki egy időbélyeget és határidőt kap a munka elvégzésére, ezt a bejelentők, illetve bárki nyomon követheti majd az applikációban.

A beszélgetésünk során feltűnt, hogy többször hivatkozik arra, hogy felvétele van valamilyen korábbi találkozójáról. Ez paranoia? Hogy lehet úgy bizalmat építeni, ha minden beszélgetést rögzít?

Ez önvédelem. Egyszerűen ez arról szól, hogy lassan 10 éve nekünk ellenzékieknek, civileknek mindig magyarázkodnunk kell, mert folyton hazudoznak rólunk. Az igazamat csak akkor tudom hitelesen megvédeni a választók előtt, ha ők is megtudják az igazat. Ezért készül ma már szinte mindenhol felvétel, a saját védelmünk érdekében. Azt tudom mondani, amit Márki-Zay Péter szokott mondani: ha az ember vállalja azt, amit mond, akkor nincs miért rejtegetnie.

Fricsovszky-Tóth Péter
Fricsovszky-Tóth Péter – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Milyen lesz ez a választókerület tíz év múlva, ha Önt most megválasztanák a következő négyéves ciklusra itt a Pest 7-es körzetben?

Címszavakban úgy tudnám összefoglalni, hogy szabadabb, jogszerűbb és mindenképpen emelkedő irányt fog venni, különösen akkor, ha kormányváltás is lesz. Ha nincs kormányváltás, akkor küzdelmekkel teli időszak következik, mert akkor a kormánypropagandát sem sikerül kikapcsolni és azzal szemben nagyon nehéz értelmes lépéseket tenni. Ha leváltjuk a kormányt, akkor nem lesz Magyarország következmények nélküli ország. Aki lop, vagy nem megfelelően gazdálkodik a közpénzzel, annak felelnie kell. Üllőn is megtapasztaltuk, hogy az önkormányzatot egyértelműen elkaszálta az Állami Számvevőszék a közpénzfelhasználás jogszerűsége és biztonsága kapcsán, és semmiféle következménye nem volt a dolognak. Ez így nem mehet tovább. Mindenkinek el kell számolnia a közpénzek felhasználásával és azért felelősséget kell vállalnia. Véget akarunk vetni annak a világnak, amikor előre megvannak a közbeszerzések győztesei. Fontos, hogy a megfelelő helyeken hozzáértő, rátermett emberek üljenek, akik nem mutyiznak és nem lopják el az adófizetők pénzét és a gyermekeink jövőjét. Okos, versenyképes, jómódú Magyarországot szeretnék.

Az interjút Jana Gabriella és Pálmai L. Ákos készítette, ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide.

Ha már idáig eljutottál ezeket az interjúkat se hagyd ki

Kiemelt kép: Fricsovszky-Tóth Péter, Pest 7-es körzet ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu