Nem minden kert csupa napfény és világosság. A BudaPestKörnyéke.hu kertészei összeállították neked a budapesti agglomeráció klímáját legjobban kedvelő, árnyéktűrő virágfajták top hármas listáját.

1. Hortenzia

A top kedvencünk a hortenzia. Félárnyékos részeken egész nyáron virágzik, nem kedveli a tűző napot. Cserépben vagy szabadföldben is nevelhető, magassága elérheti akár a két –három métert. Nyáron a nagy melegben fontos a rendszeres öntözés, érdemes a kiszáradás ellen mulcsozni a talajt a növény körül, így kevesebb öntözéssel is beéri. A hortenzia kedveli a savanyú talajt, amelyet tőzeggel, vagy a kávézacc kiszórásával tudsz elősegíteni. A hortenzia színe (a fehérét kivéve) a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín.

2. Liliom

A második nagy kedvencünk a liliom, amelyet elég egyszer elültetni és évről évre gyönyörködhetsz a szépségében. Az egyszerű sárga vagy narancssárga sásliliom, vagy a fehér és rózsaszínű királyliliom is fantasztikus látványt nyújt a kertben. Van olyan, amelyik két méter magasra is megnőhet, másik pedig óriás méretű virágaival tűnik ki a növények közül. A liliomokat sarjhagymákról tudod a kertedben szaporítani, de elég, ha megveszel kezdetnek néhány liliom hagymát, ezek pedig évről évre gyarapodnak majd kertedben. A liliom nem csak azért jó választás, mert félárnyékban is virágzik, de még a vízzel is takarékoskodik, mivel kevés vízzel is beéri nyáron és még az illata is pompás.

3. Nebáncsvirág

Ez a kedves és nagyon hálás növény egész nyáron át virágokkal hálálja meg a törődésed – na meg a sok tápoldatot. A nebáncsvirág imádja a félárnyékos részeket, cserépben is szépen fejlődik, mindössze a locsolásra érdemes kicsit több figyelmet fordítani, mert mind a túllocsolás, mind a kiszáradás okozhat gondot. A locsolás mellett szintén nagyon fontos a rendszeres tápoldatozás, mert tápanyag hiány esetében, főleg ha cserépbe ülteted a növényt, elmarad a gazdag virágzás.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnél még ilyeneket olvasni, kérjük lájkold a BudaPestKörnyéke.hu oldalt a Facebookon. Klikk ide!


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!