Augusztus végével átmenetileg lezárul, de októberben egyszerűsített feltételekkel újranyílik az elektromos járművek megvásárlását támogató népszerű pályázati lehetőség, amelynek részleteit később teszik közzé – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden.

A villanyautózás terjedését gátló egyik legnagyobb probléma ma a bizonytalanság. Nem elég, hogy nincs megfelelő sűrűségű töltőhálózat, de többnyire arról sincs aktuális információ, hogy egy utazás szempontjából kulcsfontosságú villámtöltő vagy célállomás töltő működik-e, illetve szabad-e. Sajnos Magyarországon az első években telepített töltők többsége nincs semmiféle rendszerbe kötve, de az utóbbi időben telepített önkormányzati és e-Mobi töltők szerencsére már szinte mind rendelkeznek olyan kommunikációs modullal, ami lehetővé tesz valamilyen szintű távfelügyeletet, így a foglaltságuk is bármikor, bárhonnan lekérhető – írja a villanyautosok.hu.

Úgy tűnik, hogy nem csak a fizetős töltés, de az információmegosztás terén is megindult valami, a Nemzeti Közművek Mobiliti csoportja ugyanis megnyitotta töltőinek állapotát a legnépszerűbb hazai töltőkereső applikáció, a TöltőPont felé, így az e-autósok könnyen találnak töltőhelyet az agglomerációban is.

Kevés a töltő az agglomerációban

Az applikáció térképén jól látszik, hogy a kelet-pesti és észak-budai agglomerációban élő villanyautósok nincsenek elkényeztetve töltőkkel. Gyakorlatilag csak otthon és bent a fővárosban tudják feltölteni az autóikat. A térképre kattintva nagyíthatóak az adatok.

Újabb ingyenes támogatás

Közben a jelenleg hatályos, elektromos járművek megvásárlását támogató pályázatot augusztus 31-én lezárják, de a lebonyolításért felelős e-Mobi Nonprofit Kft. minden időben beérkező kérelmet feldolgoz. Az elérhető 2 milliárd forintos keretösszeget további 300 millió forinttal emelte meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, így jóval több pályázó részesülhet támogatásban.

Az “Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása a pályázati programban jogi és magánszemélyek részesülhettek legfeljebb 1,5 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban, tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik és/vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik vásárlása esetén. A gépjárművásárlásokat támogató pályázat 2016-os meghirdetése óta több mint ezer zöld autó beszerzését segítette elő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelentős érdeklődésre és az elektromobilitással kapcsolatos kormányzati célkitűzésekre tekintettel a program folytatásáról döntött. A pályázati lehetőség 2018 októberétől egyszerűsített feltételrendszerrel és tartalommal nyílik meg újra az igénylők előtt.

Kiemelt kép: elektromosautó töltő Vecsésen. Forrás: villanyautosok.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!