Ha már itt laksz a budapesti agglomerációban és van egy kerted, eljön a nap, amikor szép pázsitot is szeretnél . Ne reménykedj, a szép fű folyamatos gondozást igényel, így vagy kertészt fogadsz, vagy összekapod magad és nekilátsz te. Ha megfogadod Bandi bá tanácsait nagyon gyorsan szép pázsitod lesz. Ha éppen nem a szezon elején kezdesz hozzá, csak nyírd és öntözd esetleg vess utána, ha eljön az ősz vagy a tavasz vedd sorba ezeket a lépéseket és heteken belül az összes ismerősöd irigyelni fogja a szép zöld gyepedet.

Bandi bá

67 éves kertész, gazdálkodó, Érden lakik. Gyümölcsöse és egy csodaszép udvara van. Konyha,- és fűszerkertjére különösen büszke. Nős, három gyermeke és két unokája van.

Ezekre lesz szükséged

  • fűnyíró
  • gyepszellőztető
  • magszóró taliga
  • gyomirtó
  • fűmag
  • műtrágya
  • vasgálic

Fűnyírás

A tavaszi és őszi gyepkezelési menetet én fűnyírással kezdem. Azt hiszem ezt nem kell elmagyarázni, fogod a fűnyíród és levágod vele a füvet.

Gyepszellőztetés

Sokan nem foglalkoznak vele, pedig fontos. Ősszel és tavasszal egy erős gereblyével vagy egy ilyen gyepszellőztetővel menj végig a pázsiton. Amolyan mini kapálógép ez. Kicsit fellazítja a talajt, de ami még fontosabb, eltávolítja az elhalt fűszálakat és a mohát. Egészen meglepő, hogy mennyi felesleges anyagot fogsz összeszedni.

Mohairtás

Akinek nem mohásodik a pázsitja, hagyja ki ezt a lépést. Én minden ősszel és tavasszal megcsinálom. Nagyon egyszerű. Vegyél vasgálicot. Ezt pár száz forintért lehet kapni a neten és a gazdaboltokban. Egy százalékos oldatot keverj ki az öntözőkannába és locsold be vele a kertet. Az egy százalékos oldatot úgy keverhetsz ki könnyen, hogy a 10 literes öntözőkannába 10 deka vasgálicot teszel. Ha 5 literes a kannád akkor 5 dekát majd megtöltöd a kannát vízzel.

Gyomirtás

Ha pitypang és más gyomoktól mentes füvet, azaz pázsitot szeretnél, nem kerülheted el a vegyszeres gyomirtást. Fontos, hogy ezt a fűnyírás után pár nappal csináld. Nézz rá a meteó oldalakra, ha két napig nem esik, állj neki nyugodtan. Én egyszer gyomirtóztam át a pázsitunkat, ezt követően tavasszal és ősszel csak azokon a részeken használom, amelyek újrafertőződtek, azaz újra megjelennek a pitypangok és más gyomok. Nekem a Gyomstop nevű szer jött be. A megfelelő arányban kikevered és rápermetezed a gyepre. Igen, kell egy permetező is. Nem kell aggódni, pár ezer forintért már vásárolhatsz ilyen készüléket.

Utánvetés, műtrágyázás

Ezt érdemes egy lépésben csinálni, így időt takarítasz meg. Vegyél egy 3000 forintos magszórót. Keverd össze benne a műtrágyát a fűmaggal és járd be vele a pázsitot. Ezt akkor érdemes csinálnod, amikor másnap esik az eső, így biztosan bemosódik a tápanyag a talajba.

Öntözés, fűnyírás

Ha kész vagy a tavaszi gyepápolás fenti lépéseivel, akkor nagyjából kéthetente nyírd le a füvet és naponta estefelé vagy ha szeretsz korán kelni, hajnalban alaposan locsold meg. Ha betartod ezeket az egyszerű lépéseket biztosan pár hét múlva nagyon büszke leszel a pázsitodra.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnél még ilyeneket olvasni, kérjük lájkold a BudaPestKörnyéke.hu oldalt a Facebookon. Klikk ide!


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!