Három és fél kilométer hosszan viszik a föld alá a meglévő villamos légvezetéket az E.ON madárvédelmi programjában Dévaványa és Túrkeve között.

A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokok megóvását szolgálja

Rácz András, az AM környezetügyért felelős államtitkára Túrkevén, az E.ON túzokvédelmi földkábel-fektetési programjáról tartott sajtótájékoztatón a szaktárca közleménye szerint elmondta: a szabadvezetékek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a madárvilágra, felmérések szerint az ütközések és az áramütések következtében évente százezres nagyságrendben pusztulnak el madarak, eszmei értékük megközelíti az egymilliárd forintot.

Akadálymentes Égbolt

Emlékeztetett arra, hogy a probléma felszámolása érdekében született 2008-ban az Akadálymentes Égbolt megállapodás, amelyet 2018-ban megújítottak.

Madárbarát

A természetvédelmi törvény módosításának köszönhetően új vezetékszakaszokat már kizárólag madárbarát módon lehet kiépíteni, emellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elkészítette a konfliktustérképet is, amely további segítséget nyújt a szakembereknek – tette hozzá.
 

A munkák Dévaványa környékén folytatódnak

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén az elmúlt tíz évben körülbelül száz kilométernyi vezetékszakaszon sikerült földkábelre váltani. A munkák Dévaványa környékén folytatódnak majd, amely a túzok egyik legfontosabb élőhelyének számít, ott található egy 400 hektáros bekerített túzokvédelmi mintaterület, illetve egy túzokmentő állomás.

Több feltételnek is teljesülnie kell
    

Az E.ON közleménye szerint számos műszaki feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a légvezetéket földkábelre cserélhessék a szakemberek.

Több százmilliós beruházásról van szó

Már 2019-ben 230 millió forintot költöttek a szeghalomi és mezőtúri állomás fejlesztésére, hogy felkészítsék a hálózatot a mostani munkákra. A beruházás első szakaszára – a transzformátorállomások átalakítására és a 3,5 kilométeres szakasz föld alá vitelére – 350 millió forintot költ az E.ON.
    

A védett madarak

Magyarországon található Európa egyik legnagyobb túzokállománya, a fajt a világon elsőként Magyarországon nyilvánították védetté 1969-ben, 1979 óta fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Megmentésük a cél

A túzok megmentése érdekében 1975-ben Dévaványa határában védett területet alakítottak ki Dévaványai Tájvédelmi Körzet néven, amely ma már a Körös-Maros Nemzeti Park része. A szaktárca kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet, emellett számos program segíti a túzok védelmét – közölte az AM.

Kiemelt kép: Illusztráció