A Fővárosi Önkormányzat ingatlanok eladásával akarja mérsékelni gondjait, ugyanis Budapest túlélő üzemmódban működik, amelyben a főpolgármester-helyettes elmondása szerint minden eszközt meg kell ragadni a városvezetésnek a fizetőképesség fenntartásához. Összesen hatvanegy épületet, telket értékesítenének.

Kényszerhelyzet

Kiss Ambrus gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a Fővárosi Önkormányzat egyre nagyobb anyagi gondban van, ezért a városvezetés drasztikus lépésekre kényszerül. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mintegy 20 milliárdos bevételben reménykednek

A főváros vagyongazdálkodó cége, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. jelenleg 61 ingatlant árul. Az értékesítésekből bruttó 18 milliárd forint bevételt remél az önkormányzat. A legdrágább ingatlan a 11. kerületi Rimaszombati út 2. szám alatti 14 ezer négyzetméteres volt oktatási épület, melynek kikiáltási ára 7 milliárd forint plusz 1,75 milliárd forint áfa.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyre kilátástalanabb a főváros anyagi helyzete

Kiss Ambrus úgy véli, minden rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadni a fizetőképesség fenntartásához, mert a helyzet súlyosbodik. A főpolgármester-helyettes szerint Budapest már régóta túlélő üzemmódban működik – írja a Népszava.

A fideszes képviselők csendben maradtak

Kiss Ambrus a lapnak azt mondta, hogy a fideszes fővárosi képviselők sem ellenkeztek, amikor előálltak az ingatlanállomány értékesítésének tervével. Ugyanakkor hozzátette: a kormánypárti képviselők nem szóltak hozzá a közgyűlési vitához, mint ahogy ellenvetéseket sem fogalmaztak meg.

Csak azokat az ingatlanokat adják el, melyekre engedélyt kaptak

„Az ingatlanértékesítési tervet minden évben tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés, a BFVK csak azokat az ingatlanokat hirdetheti meg eladásra, amelyekre engedélyt kapott, végül pedig az adásvételt is jóvá kell hagynia a tulajdonosi bizottságnak a nagyobb értékű vagyonelemek esetében. Lakásoknál minden esetben” – magyarázta Kiss Ambrus.

Villákat is lehet vásárolni

Az eladásra szánt fővárosi ingatlanok között 2. kerületi villák, újpesti, ferencvárosi és újbudai iskolák mellett egy kastély, egy józsefvárosi iroda, egy szivattyúház, több ráckevei-visegrádi szórványlakás és számos üres telek is van.

Nincsenek tartalékok

Kiss Ambrus elmondása szerint értékesíteni szeretnék még az egykori kispesti kultúrházat és a kőbányai lőteret is. Az érintett ingatlanok többsége évek óta üresen áll. A politikus hozzátette: a remélt eladások mérsékelhetik problémáikat, ugyanis a Fővárosi Önkormányzatnak már hosszú ideje nincsenek tartalékai.

Túl sokba kerül a fenntartás

A főpolgármester-helyettes szerint a fent említett épületek csak a pénzt viszik, a megfelelő és elengedhetetlen felújtási munkálatokat követően azonban hasznosan lehetne ezeket használni, illetve működtetni.

A fejlesztésekre most nem jut pénz

„Az ingatlaneladásokból befolyó bevételt a közszolgáltatások működtetésére fordítja a főváros” – fogalmazott Kiss Ambrus, aki arról is beszélt, hogy ha nem lenne ennyire rossz a Fővárosi Önkormányzat anyagi helyzete, akkor az értékesítésekből származó bevételeket fejlesztésekre, értékteremtő beruházásokra fordítanák.

A bevétel egy részét buszok tankolására szánják

Mivel azonban a fizetőképesség megtartása és a közlekedési feltételek biztosítása fontos számukra, ezért úgy döntöttek: a befolyó pénzből üzemanyagot vásárolnak a fővárosban közlekedő buszokba, valamint idősotthonok fűtésére is fordítják a bevételt.

Jöttek új buszok

A BudaPestkörnyéke.hu tavaly októberben írta meg, hogy Karácsony Gergely bejelentette: 135 új Mercedes-Benz busz áll forgalomba a fővárosban. „Az új buszok évente több mint 20 ezer tankolást takarítanak meg a fővárosnak. Ide tartozik, hogy a 3-as metró felújítása 50 napnyi közvilágítási energiát takarít meg.” – írta akkori posztjában a főpolgármester.

Új trolik is érkeztek idén

Idén februárban újabb közlekedésfejlesztést jelentettek be: Budapestre érkezett a Solaris–Škoda Trollino típusú jármű első szóló verziója. A trolik a próbafutások után álltak forgalomba, a 75-ös és a 80-as vonalán utazhatunk velük. A trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának a darabjai, amelyek 2014-es áron kerültek a fővárosba. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: 105-ös busz – Forrás: archívum