Tarlós István péntek reggel bejelentette, hogy minden érintettel tárgyalt és mindenki támogatja az éjszakai repülési tilalmat, ezért nagyon gyorsan bevezetik. A legközelebbi agglomerációs település, Vecsés polgármestere támogatja az elképzelést.

Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere péntek reggel az Echo TV Jó reggelt! című műsorában elmondta, hogy mindenki, aki a ferihegyi repülőtér közelében lakik, érzékeli a zajterhelést, ugyanakkor, tudni kell, hogy a repülési útvonalak, illetve a repülési protokoll kialakítása jogszabályok alapján történik.

A zajterhelésről szerinte beszélnek most sokan, mert egy olyan Európai Uniós rendeletet kellett bevezetnie a Hungaro Controllnak, amely megváltoztatta a gépek berepülési szögét, irányát, ezért új érdeksértettek jelentek meg.

Arról kevesebb szó esik, hogy pozitív hozadéka is van ennek a rendeletnek, hiszen aki eddig érintett volt, most nem az, mert nem arra járnak a gépek.

A repülési zónákat tekintve a szakemberek szerint 5-10 százalékkal kevesebb embert érint most a zajterhelés, mint korábban. Ugyanakkor, ha valaki újonnan találkozott ezzel a jelenséggel, mármint a zajjal, azt zavarja.

Minden városvezetőnek, így a főpolgármesternek és egy vidéki kisváros vezetőjének is az a dolga, hogy megpróbálja jobbá tenni az ott élő emberek életét, ez esetben pedig csökkenteni a zajterhelést.

A vecsési polgármester azt is lemondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja a főpolgármester felvetését, miszerint éjszaka, a mélyálom időszakában állítsák le a légiközlekedést.

Kapcsolódó cikkek:

Itt a főpolgármester bejelentése

Péntek reggel Tarlós István Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy a héten tárgyalt a Budapest Airport és a HungaroControl vezetőivel, csütörtökön pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Mosóczi Lászlóközlekedéspolitikáért felelős államtitkárral.

„Elvben megegyeztünk. Tehát reálisan és lelkiismerettel kijelenthető, hogy belátható időn belül, még az is lehet, hogy rövid időn belül, meg tudjuk szüntetni az éjszakai repüléseket, és a közlekedési hatóság kezébe tudja adni a minisztérium a zajmérés jogosítványát – mondta a főpolgármester.

Tarlós István arról is beszélt, hogy az éjszakai repülés főleg a mélyalvás időszakában probléma, ezért szeretné a javasolt – éjféltől reggel ötig tartó – repülési tilalmat reggel hat óráig kitolni.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy Budapest esetében nehézséget okoz, hogy nincs a közelben olyan repülőtér, amely kiválthatná Ferihegyet, ráadásul a Gyurcsány-kormány annak idején kötött egy 75 évre szóló szerződést, amely kiköti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér legalább száz kilométeres körzetén belül nem lehet másik repülőteret építeni – tette hozzá.

Kiemelt kép: Budapest Airport – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu